Tüdőrák ellen szója!

Azoknál az embereknél, akik sok szójából készült terméket fogyasztanak, kisebb a tüdőrák kialakulásának a kockázata – derült ki egy új tanulmányból.

Miután a kutatók tanulmányozták a tüdőrák és az étrend közti összefüggéseket, vegyes következtetéseket vontak le. A kínai és amerikai tudósok egy évtizeden át – vagy hosszabban – metaanalízises (olyan elemzési módszer, amely több, hasonló célú és hasonló kérdésre választ kereső vizsgálat adatai alapján készít összevont, összegező elemzést) vizsgálatokat végeztek a kísérletben résztvevő alanyokon.

Az adatok összesítéséből kiderült, hogy azok, akik sok szóját, vagy szójából készült termékeket fogyasztottak, 23 százalékkal kisebb arányban lettek tüdőrákosok, mint azok, akik nem ettek szóját. A kutatók azt is megállapították, hogy nem csak a szója egyedül, hanem más a szójából készült erjesztett termékek, mint például a tofu és a szójatej is ugyanígy hathat a szervezetre. A vizsgálat során azonban kiderült, hogy ez az összefüggés csak az ázsiai és nemdohányzó nők esetében figyelhető meg.

j7347u9t9

Dr. Matthew Schabath a floridai Moffitt Rákközpont kutatója szerint a háttérben sokkal összetettebb okok állhatnak, ezért további kutatásokra van szükség. A szakértő szerint lehetséges ugyanis, hogy nem csak a szójának, hanem önmagában az egészségesebb táplálkozásnak – aminek többnyire a szója is része – tudható be az eredmény. A tanulmány eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition oldalain tették közzé.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.