Tüdőgyulladás nyáron?

Közel 40 fok van, mégis tüdőgyulladással fekszünk? Hogyan lehetséges ez? Nem is hinnénk, milyen egyszerű megfázni a nagy melegben.

A tüdőgyulladás, melyet a mycoplasma pneumoniae baktériumok okoznak, ősszel és nyáron gyakoribb, és főleg a fiatal felnőtteket érinti. A kór a felső vagy alsó légutak gyulladásának lehet a következménye, rendszerint önálló betegség. A tüdőt érő különböző behatások okozhatják.

A tüdő megbetegedése sosem kellemes, de nyáron különösen megviselő tud lenni: mások jókedvűen sétálgatnak a napon, fagyiznak és csúszdáznak, üldögélnek a kávézók teraszán – a beteg pedig a szobában ül betakarva, se hangja, se ereje, se életkedve. Sőt, örül, ha pár percig nincs köhögési kényszere…

A tüdőgyulladás úgy indul, mint egy megfázás, vagy influenza – ám gyorsan egyre rosszabbodó köhögés, zöld vagy sárga köpetürítés váltja fel a tüneteket. A köhögés jellegzetes tünet – lehet száraz, hurutos és fájdalmas is. Láz, hidegrázás kísérheti, a légzés felszínessé válik.

Jellemző, hogy a hát fájdalma is jelentkezik a köhögés eredményeképpen, ez egyértelműen utal a tüdőgyulladásra. A probléma, hogy ezek a tünetek összességében másra is utalhatnak. Lehet az influenza, vírusfertőzés, hörghurut, felső- vagy alsó légúti fertőzés, de mellhártyagyulladás is.

Tüdőgyulladásnál a gyerekekre és az idősekre fokozottan oda kell figyelni, mert rájuk nézve a betegség még veszélyesebb. Azonnal orvoshoz kell fordulni – de egyébként minden esetben ajánlott, hogy mielőbb megfelelő gyógyszerhez jusson a beteg.

A vírusos tüdőgyulladás nyáron gyakori. Kezelése hasonló az influenza kezeléséhez, vagyis pihenni kell, és vitaminban gazdag ételeket enni. Noha az antibiotikumok nem hatnak a vírusos tüdőgyulladásra, a bakteriális felülfertőződés elkerülése érdekében gyakran alkalmazzák őket.

megfazas7

De mi okozhat nyáron tüdőgyulladást?

Nos, napjainkban a légkondícionálók olykor túlzott használata ludas lehet a dologban: a nagy hőmérséklet-különbség miatt könnyen megkaphatjuk a betegséget. Bent csaknem jégverem, kint pedig 38 fok – a szervezetnek megterhelő! A légkondi más miatt is okozhat A típusos tüdőgyulladást.

Amikor ugyanis nyáron újraindítják, és a berendezés a használat előtt nem lett rendesen kitakarítva, erre megvan az esély. Sőt, a kórt a légkondicionáló berendezésekben elszaporodó baktériumok is okozhatják. Érdemes odafigyelni rá: ha a légkondícionáló már furcsa, kellemetlen szagot áraszt, az ártó mikroorganizmusok elszaporodtak a berendezésben!

Majdnem tüdőgyulladás…

Létezik az úgynevezett légionárius betegség is, mely magas lázzal, erős fejfájással jár: tipikusan nyáron fordul elő. Húsz fok felett kell ugyanis lennie a hőmérsékletnek ahhoz, hogy a kórt okozó baktérium elszaporodjon. Amennyiben a legionella baktérium kellőképp és kellő mennyiségben lejut a léghólyagocskákig, igen súlyos tüdőgyulladást okoz. Ezt a fajta tüdő problémát 1976 óta ismerjük, de ritkán gondolnak rá az orvosok, amikor tüdőgyulladás-gyanús eset kerül hozzájuk.

Pedig nem árt vele vigyázni, ugyanis a légionárius betegségből nagyon nehéz kigyógyulni, akár halálos is lehet, ha nem kezelik időben és megfelelően! Okozhatják a nem jól kitisztított klímaberendezések, de akár a zuhanyzók és pezsgőfürdők is. A légionárius betegség nem tipikus tüdőgyulladás. Megszokott módon kezelve akár meg is halhat a beteg.

Forrás: