Torokfájás és pattanás?

Azok a főiskolások, akik pattanásaikat antibiotikummal tartják kordában, gyakrabban fájlalják a torkukat, mint azok, akik nem – állítják amerikai kutatók.

Az Archives of Dermatology című folyóirat online kiadásának cikkéből azonban kiderült, hogy a torokfájósok szervezetében sem találtak több baktériumot, vagyis a betegség valószínűleg nem az antibiotikum-rezisztencia miatt alakult ki. "A tetraciklint szedők 2-4-szer gyakrabban jeleztek felső légúti fertőzést, de azt nem tudom megmondani, hogy ez az eredmény minek köszönhető” – ismerte el a kutatás vezetője, Dr. David Margolis, a Pennsylvania Egyetem bőrgyógyász-epidemiológus professzora.

Korábbi kutatások is kimutatták, hogy akik pattanásra antibiotikumot szednek, azoknál gyakoribb a torokgyulladás. Jelen kutatás szerzői azt feltételezték, hogy az antibiotikum hatására csökken a Streptococcus salivarius mennyisége, mely köztudottan szabályozza az A-csoportú Streptococcusok kolóniáit a torokban. Bár a torokgyulladásos eseteknek csak 10 százalékát okozza baktérium, ennek 90 százaléka az A-csoportú  Streptococcusok számlájára írható. A S. salivarius csökkenése miatt tehát el kellene szaporodniuk az A-csoportú Streptococcusoknak, így pedig meg kellene jelennie a torokgyulladásnak.

wvtoxp85

A szerzők csak a tetraciklinekre koncentráltak, ide tartozik a tetraciklin, a doxyciklin és a minociklin. Ebben az esetben a pattanást antibiotikummal kezelő diákok háromszor olyan gyakran kaptak torokfertőzést, mint azok, akik nem szedtek tetraciklineket.

A második fázisban 576 diákot követtek nyomon egy tanéven át. Akik orális antibiotikumokat kaptak a bőrükre, azoknál megnégyszereződött a légúti betegségek aránya. Nem találtak összefüggést sem az antibiotikum-tartalmú krémek, sem az A-csoportú Streptococcus telepek és a torokgyulladás között. Nehéz azonban egyértelmű vonallal elválasztani az antibiotikum-használatot és a torokgyulladást. A betegség előfordulását, azonban csak a diákok saját bevallása alapján mérték fel. A főiskolásoknál ezer más dolog is okozhat panaszokat.

"Dohányoznak, néha cigarettát szívnak, esetleg mást. Ordibálnak a meccseken és megerőltetik a hangszálaikat. Tömegben tolonganak, randizgatnak, csókolóznak” – mutatott rá Sarnoff. "A főiskolások torka gyakran betegszik meg azért, mert új környezetbe kerülnek. Elkapják a mononukleózist és a cigarettára is sokan rákapnak” – tette hozzá Dr. Monica Okum, a Lennox Hill Kórház fül-orr-gégésze.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.