Torokfájás – Erre utal a fájdalom helye

Forduljunk-e orvoshoz egy egyszerű torokfájás miatt, vagy bízzunk a házi patikában?

Kezelés szempontjából akár a fájdalom helye is árulkodó lehet, de arra is rávilágított, hogy nem csak légúti betegségek állhatnak a háttérben.

Fájdalmas, száraz vagy kaparó érzés a torokban

Nagyjából így jellemezhetjük azt, amit a torokfájás alatt értünk. A fájdalom jellege mellett azonban az is lényeges információ, hogy pontosan melyik területen érezzük.

Ha a fájdalom helye a szájpadlás, a mandulák mögötti terület, az torokgyulladásra utalhat. Ha jellegzetesen két oldalon érezzük a fájdalmat a torokban, az a mandulák gyulladását jelezheti. A gégegyulladásra pedig a gége fájdalma utal, ám ennél egyszerűbben felismerjük, ha tudjuk, hogy ha ez a gond, akkor egy időben rekedtség és akár hangvesztés is jelentkezhet” – mondja Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Fotó: 123rf.com

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a torokfájás egy-két napja jelentkezik, és az otthoni kezelés – fájdalomcsillapító – és gyulladáscsökkentő szedése, torokfertőtlenítő tabletta és bőséges folyadékfogyasztás – ellenére is fokozódik, akkor javasolt orvoshoz fordulni. A fájdalom erősödése arra is utalhat, hogy nem vírus, hanem baktériumfertőzés a kiváltó ok, ilyen esetben pedig antibiotikum szedésére is szükség lehet.

Omikron tünet?

A jelenlegi helyzetben a torokfájás kapcsán természetesen gondolni kell a koronavírus-fertőzés lehetőségére is. A torokfájás és a rekedtség is lehet az omikron variáns első tünete, így ilyen esetben javasolt első körben a kezelőorvossal távkonzultációban egyeztetni a további teendőkről, teszt elvégzéséről.

Foto:pixabay.com

Az elhúzódó torokfájás mást jelez

 

Más a helyzet, ha a torokfájás nem csak pár napja jelentkezett, hanem akár néhány hete az életünk része. Az elhúzódó panaszok hátterében egyéb betegségek, például allergia, reflux, alvási apnoé vagy hangképzési problémák is állhatnak. Ilyen esetben fontos a mielőbbi kivizsgálás, mert a torokfájást is csak az alapbetegség kezelésével tudjuk megszűntetni, illetve a lehetséges szövődményeket megelőzni. A kivizsgálást nem érdemes sokáig halogatni, mert a torokfájás, tartós rekedtség akár a torok vagy a gége területén kialakuló rosszindulatú elváltozás tünete is lehet.

Olvasd el ezt is!

Köhögés, torokfájás, fülgyulladás – Mi okozhatja?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.