Top 5 módszer, hogy a dohányzásról leszokás egyszerűbb legyen

A dohányzás abbahagyása nem egyszerű. Tanúsíthatja bárki, aki megpróbálta vagy sikerült is neki. Milyen tippek segíthetnek a leginkább a leszokásban? Lássuk a leghasznosabbakat.

Aki próbálkozott már letenni a cigarettát, tisztában van vele, hogy nehéz. A dohányzásról leszokás komoly kitartást kíván és fontos, hogy az ember lekösse magát valami egyébbel, ami elvonja a figyelmét és kompenzálja valamiképpen.

Egy, dohányzás abbahagyásáról szóló amerikai felmérés friss adatai szerint a felnőtt dohányosok 53,9 százaléka próbálkozott meg a leszokással 2019-ben és 2020-ban. Ugyanezen év eredményei azt mutatták, hogy 8,5 százalékuknak sikerült. A jelentések azt jelzik, hogy egyre többen vannak tudatában a cigarettázással járó egészségügyi kockázatoknak és mindent megtesznek a dohányzásról leszokás, a függőség leküzdése érdekében. Ugyanakkor, azok, akik azonnal abbahagyják a dohányzást, szermegvonási tüneteket tapasztalhatnak. Ez magában foglalhatja a légzési nehézséget, a fejfájást és a szédülést.

Érzelmi és pszichológiai tüneteket szintén kiválthat. Így például ingerlékenységet, nyugtalanságot, étvágytalanságot és állandó fáradtságot. Tény, hogy a teljes mértékű dohányzásról leszokás komoly kihívást jelent, de nem lehetetlen. Íme 5 módszer a megkönnyítésére és a dohányzásmentes élet megkezdésére.

cigaretta, dohányzás, köhög

  1. Kövessünk egy tervet és tartsuk is be azt

Az egyetlen módja a dohányzásról leszokásnak, ha folyamatosan motiváljuk magunkat a cigarettázás elkerülésére. Az abbahagyásra vonatkozó terv elindításához először meg kell határoznunk a leszokás okait, mint motivációt. Miután megvan a cél, erre emlékeztessük magunkat minden alkalommal, amikor úgy érezzük, elszívnánk egy cigarettát.

Ezenkívül meg kell tanulnunk, hogyan kezeljük a késztetést. Ha tudjuk, mikor fogunk vágyat érezni a dohányzásra, elterelhetjük a figyelmünket valami másra. Természetesen személyre szabott leszokási tervre van szükség, hiszen nem mindenki esetében működik ugyanaz.

  1. Keressünk támogató csoportokat

Jó módszer, hogy bátorítsuk magunkat a dohányzásról leszokásra, ha olyan emberek vesznek körül minket, akik támogatnak ebben. Mondjuk el barátainknak vagy családtagjainak, hogy le akarjuk tenni a cigarettát és tudassuk velük, hogyan tervezzük elérni a célt.

Ha támogató családtagok és barátok vannak körülöttünk, csökkenthetők a szerelvonás negatív mentális és érzelmi tünetei. Segíthetnek minket az úton, amely drasztikus, de pozitív változásokhoz vezet.

Csatlakozhatunk támogató csoportokhoz is, mert így kapcsolatba léphetünk velünk egy cipőben járó emberekkel. Beszélgethetünk tanácsadóval is, objektív véleményért, segítségért.

  1. Használjunk nikotin-helyettesítőket

Ma már több lehetőség is van a nikotin alternatívák használatára. Ez is egy jó módszer a dohányzásról leszokáshoz. A legnépszerűbbek a nikotin tapaszok, cukorkák, tabletták és rágógumik.

Vannak nikotinzacskók is – apró, fehér zacskók, amelyeket a felső ajak és az íny alá kell elhelyezni és folyamatosan nikotint juttatnak a szájba. Remek dohányzásról való leszoktató termékek, mivel diszkrétek, vékonyak, nem láthatók. Nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat, de nikotint biztosítanak, hogy kielégítsék a késztetést. A tasakok különböző ízekben és erősségben is kaphatók.

Szintén jó alternatíva a nikotinos pasztilla, amely gyorsan enyhíti a sóvárgást – cukorkaként fogyasztható. Kényelmes, a nap folyamán bármikor könnyedén csökkenthető vele a dohányzás iránti vágy.

dohanyzas

  1. Kerüljük a helyzeteket, amelyekben rágyújtanánk

Ezt persze néha nehéz megoldani. De mindenképpen fontos, hogy azonosítsuk a dohányzás kiváltó okait – így elkerülhetjük azokat a leszokási időszak alatt. A kiváltó tényezők lehetnek érzelmi, szociális vagy olyan tevékenységek, amelyek a rutin részét képezik számunkra. Például, ha az egyik kiváltó tényező a társak nyomása, könnyen elkerülhetjük az ilyen helyzeteket, ha nem veszünk részt olyan eseményeken, ahol valószínűleg dohányozni fognak.

  1. Foglaljuk le magunkat

Ha elfoglaljuk magunkat, az remek módszer a dohányzásról leszokásra: eltereli a figyelmet a cigarettára gyújtásról. Egy, a dohányzás utáni sóvárgás kezelésének mechanizmusairól szóló cikk közzétette: megfelelő alternatíva, ha találunk egy a szájon át szedhető helyettesítőt, amikor elkap a késztetés – ez lehet menta, sárgarépa, zellerrudak, gumicukor vagy napraforgómag.

Lefoglalhatjuk gondolatainkat egy könyv vagy magazin olvasásával, zenehallgatással, rejtvényfejtéssel vagy játékkal is. Ha teljesen meg szeretnénk szabadulni a dohányfüggőségétől, más, hosszú távú tevékenységet is választhatunk, amely leköt és segít elfeledtetni a dohányzást – ilyen a testmozgás például.

Olvasd el ezt is!

A dohányzás nem csak a tüdőt betegíti meg

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.