Top 10 tipp a téli depresszió ellen

A mindennapi stressz mellett sokakat elkap a téli depresszió. A sötétebb színek, a mozgáshiány és a kevesebb szabadban töltött idő hónapokon át tartó lelki és fizikai fáradtságot is okozhat.

Léteznek módszerek, melyekkel stressz-mentesebben és egészségesebben tudjuk eltölteni a téli mindennapokat. Dr. Filippo Ongaro, olasz orvos, akinek az Európai Űrhivatal orvos-tanácsadójaként és a budapesti Quintess Egészségközpont nemzetközi orvos-igazgatójaként az a missziója, hogy a tudomány, a genetikai kutatások, a nutrigenomika legújabb eredményeit a szokásos 15-20 év fáziskéséshez képest mielőbb hasznosítsa az orvosi gyakorlatban, egyszerű, de működő ötleteket ad.

Szerinte az elmúlt húsz év kutatásai – különösen a genetika és a molekuláris biológia területén -egyértelműen bizonyítják: a szerv-specifikus betegségek elhúzódó kóros folyamatok megnyilvánulásai, s ha ezeket hosszú ideig elhanyagolják, gyakran visszafordíthatatlan károkat, komplex, krónikus betegségeket okoznak.

szomoru9

A téli depresszió is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy lappangó betegségeink, hajlamaink felerősödjenek, így nem árt áttekinteni, hogy miképp védekezhetünk ez ellen mi magunk.

Dr. Ongaro néhány trükkjével a borongós, hideg időben sem érezzük magunkat rosszabbul, mint a verőfényes nyári napsütésben. „Csak tőlünk függ, hogy egy pohár félig üres vagy félig tele” – véli a Quintess nemzetközi orvos-igazgatója, akinek tippjei:

1. Menjünk a szabadba minden alkalommal, amikor egy kicsit is süt a nap.

2. Legyünk együtt családunkkal és barátainkkal annyit, amennyit csak lehet.

3. Kezdjünk el egy meditációs, jóga vagy tai chi tanfolyamot azért, hogy megtanuljunk relaxálni, és csökkenteni tudjuk a stresszt.

4. Nevessünk annyit, amennyit csak lehet. Kerüljük a szomorúságot még film vagy könyv formájában is.

5. Próbáljuk meg emelni a teljes kiőrlésű gabonákból származó szénhidrátok arányát, mely növeli az agy szerotonin-termelését, így stabilizálódik a kedélyállapot.

6. Hallgassunk zenét a stabil hangulatért, ritmusos zenét válasszunk.

7. A tánc remek testmozgás, ami egyben a kedélyállapotra is jó hatással van. Főleg, ha olyan valakivel táncolunk, akit kedvelünk.

depresszio48

8. Ha tehetjük, utazzunk el valahova a sötétből és hidegből, meleg és napsütötte helyre.

9. Ne alkohollal biztosítsuk a jó hangulatot. Ez csak átmenetileg segít, utána rosszabb lesz, nem beszélve arról, hogy az egészségünkre is káros.

10. Rendszeresen mozogjunk, mivel ez endorfint termel és boldoggá tesz.

Adjon egy esélyt a depresszió gyógyítására nálunk a Benyovszky Orvosi Központban!


Forrás: