Top 10 tiltott dolog – a csont egészsége érdekében

Mit ne tegyünk, ha meg akarjuk őrizni?

A csont egészsége fiatalon és időskorban egyaránt nagyon fontos. Különösen, ahogy haladunk előre az időben, szükséges többet tenni azért, hogy megtartsuk csontjaink megfelelő állapotát. A kérdés: hogyan? Mit érdemes elkerülnünk?

Ha lényeges számunkra a csontok egészsége – márpedig az a mozgásunkra, fogainkra egyaránt kihat – érdemes tudnunk, hogy bizonyos ételek és szokások nem érintik jól csontjainkat. Tudjuk meg, melyek ezek, hogy időben tenni tudjunk a csontok egészségének megőrzéséért.

1. Túl sok só: minél több sót fogyasztunk, annál több kalciumtól szabadul meg a test, vagyis nem lesz jelen, hogy segítse a csontokat. A legtöbb sót az olyan élelmiszerekben találjuk, mint a kenyér, a sajt, a chips és a felvágottak. Nem kell a sót teljesen elhagyni, de fogyasszunk 2300 milligrammnál kevesebbet naponta.

Fotó: 123rf.com

2. Túl sok tévézés: ha szeretjük is a sorozatokat, vigyázzunk, ne töltsünk túl sok időt a képernyő előtt! Az ott töltött órák során csupán ülünk a kanapén, s ez nem a csontok egészségét szolgálja. Az edzés teszi őket erősebbé, s a csontváz számára is előnyösebb, ha a talpak és a lábak cipelik a test súlyát, mert arra késztetik a csontokat és az izmokat, hogy a gravitáció ellen dolgozzanak.

3. Túl sok biciklizés: amikor a munkába bicajozunk vagy kerékpárral közlekedünk a hétvégén, a szívünk és a tüdőnk erősödik. A csontok egészségét azonban kevésbé szolgálja ez az edzés – mivel nem saját súlyt igénylő tevékenység, a kerékpározás nem növeli a csontsűrűséget, úgy, mint a futás, gyaloglás vagy túrázás.

4. Sok idő a fészerben: elsősorban a férfiak szeretnek sokat barkácsolni a kis „barlangjukban”, itt azonban nem jutnak elég napfényhez, márpedig a szervezet ennek hatására termel a csontokra előnyös D-vitamint. Heti több alkalommal akár negyed óra „napozás” is elég, túlzásba vinni sem kell, mert fennáll a bőrrák veszélye. Használjunk naptejet. Az ember kora, bőre, az évszak és a hely, ahol élünk, mind meghatározza, hogy mennyi naphoz jutunk. Fogyasszunk D-vitaminban gazdag ételeket vagy a vitaminnal dúsított élelmiszereket.

5. Túl sok alkohol: az alkoholfogyasztásra a érdemes odafigyelni, mivel a csontok egészsége is veszélybe kerülhet, ha túlzásba esünk. A nők ne igyanak egy pohárnál több szeszes italt naponta, míg a férfiaknak a 2 pohár elegendő. Az alkohol befolyásolhatja, miként szívja fel a szervezet a kalciumot.

6. Egyes italok túlzásba vitele: a nagy mennyiségű, kóla-jellegű ital bizony nem tesz jót a csontoknak. Több kutatásra van szükség, de egyes tanulmányok már összefüggésbe hozták a csontvesztést az üdítőitalokban található koffeinnel és foszforral. Egyes kutatók szerint a károsodás abból is következhet, hogy sokan üdítőt isznak a tej és egyéb, kalciumban gazdag folyadék helyett. A túl sok kávé és tea szintén csökkenti a kalciumszintet.

7. Korpa tejjel: ez egészségesnek tűnhet, csupán egy baj van vele – ha a korpát tejjel esszük, a szervezet kevesebb kalciumot szív fel. Más élelmiszerek miatt nem kell aggódnunk, amelyben korpa található – ám ha szeretjük ezt a párosítást, szedjünk kalciumkiegészítőt és 2 óra teljen el a korpa fogyasztása, valamint a kiegészítő bevitele között.

8. Dohány és csontok: ha gyakran szívunk cigarettafüstöt, a testünk nem tud olyan egyszerűen új, egészséges csontszövetet formálni. S minél többet dohányzunk, annál rosszabb a helyzet. Nagyobb esélyük van a csonttörésre és arra is, hogy a törés lassabban gyógyuljon. Aki leszokik, annál ennek a kockázata is csökken, de évekbe telhet.

9. Bizonyos gyógyszerek: egyes gyógykészítmények, különösen, ha hosszabb ideig kell szednünk őket, negatív hatást gyakorolhatnak a csont egészségére. Bizonyos roham ellen szedett gyógyszerek, glükokortikoidok, mint a prednizon és a kortizon, csontvesztést okozhatnak. Gyulladásellenes készítményeket is szedhetünk (glükokortikoidok), amennyiben reumatoid arthritis, lupus, asztma és Crohn-betegség esete áll fenn.

Fotó: 123rf.com

10. Túlzott soványság: a 18,5-ös érték alatti testtömeg-index azt jelenti, hogy nagyobb a csontok törésének, valamint a csontvesztésnek az esélye. Amennyiben kiscsontozatú valaki, érdemes súlyokkal edzenie, illetve konzultálnia orvosával az esetleges kalcium-kiegészítésről. Sokan nem tudják, miért túl soványak – ilyen esetben fontos felkeresni egy szakembert és utánanézni, nincs-e valamilyen megbúvó probléma mögötte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.