Titánfog rendel!

A kiesett fogak pótlására használt titán fogimplantátumok területén komoly technológiai előrelépés várható, melynek köszönhetően a gyógyulási idő jelentősen lerövidülhet.

A fogimplantátum aktív felületének nem csupán mikro-, de nano szinten történő megnövelésével megváltoztatható az implantátum vezetőképessége, amely hatással van a szervezet saját biomechanikájára. Mindez végül jelentősen lerövidíti a gyógyulás folyamatát, mondta Johanna Löberg, a Göteborgi Egyetem kémia tanszékének munkatársa. A művelet következtében a páciensek hosszú és kellemetlen gyógyulási folyamata sokkal rövidebb ideig tartana a jövőben.

Már több mint 40 éve használják a fogimplantátumokat a kiesett fogak pótlására, de a nemrég Európai Feltalálói Díjjal kitüntetett Per-Ingvar Branemark volt az első, aki sikeresen titán fogpótlást alkalmazott.

vt26rf6v

A tiszta, ötvözetlen titánt befogadja az élő szervezet, és nem lökődik ki, ezért a gyógyászatban gyakran használják implantátumok anyagaként.

Már a kutatási folyamat korai szakaszában világossá vált, hogy a fogimplantátumok esetében a durva, egyenetlen felület sokkal jobb, mint a simára csiszolt felület. Az implantátum topográfiája (durvasága és egyenetlensége) mellett legalább ugyanilyen komoly szerepe van az elektromos vezetőképesség mértékének. A magasabb vezetőképesség ugyanis jobb sejtreakciókat és korábbi ásványlerakódást eredményez, melynek nagy szerepe van az új fogak kialakulásában.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.