Terhesség alatti lehetséges veszélyek

A várandósság ideje alatt számos veszély leselkedik a babára és a mamára egyaránt, ezek közül a legfontosabbakat emeljük most ki.

Ugyan a terhesség egy teljesen normális, élettani állapot, mégis a kismamáknak sokkal óvatosabbnak kell lenniük, mivel nemcsak a saját, de magzatuk életéért is felelősséggel tartoznak. A terhes nőkre leselkedő veszélyek közül nem lehet eléggé hangsúlyozni a fertőzések jelentőségét. A terhesgondozás során sok kismama igyekszik elkerülni a fogászati és belgyógyászati ellenőrzéseket, de fontos tudni, hogy ezzel sok baktériumot tartalmazó góc maradhat rejtve.

Hüvelyfertőzések és a hüvelyi pH jelentősége

A fertőzések másik forrása a hüvely. Az itt található Lactobacillus flóra enyhén savas pH-t tart fenn, mely megakadályozza a betegséget okozó baktériumok és gombák elszaporodását.

482291984804

Ha ez a savas közeg valamilyen oknál fogva megszűnik, akkor elszaporodnak a kórokozók, melyek felszálló fertőzések okozói lehetnek.

Mivel a méhbe terjedő fertőzések koraszülést okozhatnak, ezért fontos rendszeresen ellenőrizni a hüvelyi pH-t, és szükség esetén korrigálni azt.

A fertőzések és különböző betegségek kezelésére használt gyógyszerek, lázcsillapítók és antibiotikumok komoly veszélyt jelentenek az embrió fejlődő idegrendszerére, különösen a terhesség első harmadában. Ilyenkor a kismama semmiképp ne kezdje kezelni önmagát otthon található szerekkel, inkább kérje ki orvosa tanácsát és válasszanak olyan gyógyszereket, melyek bizonyítottan nem zavarják meg a magzat fejlődését.

Dohányzás és alkoholfogyasztás a terhesség alatt

A dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás veszélyeire nem lehet elégszer felhívni a figyelmet.

c56ufr7b

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az élvezeti szereket használó kismamák gyermekei idő előtt, kis születési súllyal, éretlenül jönnek a világra. A kábítószerek megzavarhatják a magzat idegrendszerének fejlődését, függővé tehetik a kicsiket is, melynek beláthatatlan következményei lehetnek.

Fizikai megerőltetés

A túlzott testi megerőltetés, az állómunka, a váltott műszak, mind nagyon megterhelik az anyai szervezetet, éppen ezért ezeket kerülni kell, ha egy mód van rá. Sportolni csak annyit és olyat szabad, ami nem okoz jelentős fizikai fáradtságot. Ha a terhesség előtt nem sportolt az anyuka, akkor ne most kezdjen neki, illetve nagyon fokozatosan vezesse be a testedzést az életébe.

huvely_teszt4

Mint látható számos veszély leselkedik egy várandós nőre, de kis odafigyeléssel és ésszerű viselkedéssel nagyon sok bajtól kímélheti meg magát, és gyermekét is.

teva_1804

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.