Téli utazók figyelem!

A téli időszakban több tízezren pihennek távoli, trópusi országokban és még többen síelnek a környező országokban.

Mindenkinek érdemes egészségügyi szempontból felkészülni utazás előtt, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy folyamatosan növekszik a betegen hazatérő utazók száma. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legújabb összefoglalója szerint sajnos továbbra sem csökkent az utazási betegségek száma. Terjed a hepatitis, sokan maláriával térnek haza a trópusokról. Egyre több a beteg annak ellenére, hogy ezeknek a fertőző betegségek nagy része megelőzhető lenne.

emed4t26

Hepatitis apályán?

Annak ellenére, hogy ebben az időszakban jellemzően a trópusi utazások és az egzotikus betegségek kerülnek a középpontba, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy nagyon sokan indulnak külföldre ebben az időszakban azért, hogy hódolhassanak valamilyen téli sportnak. A cél általában nem túl távoli: a legtöbb síelő valamelyik környező ország havas hegycsúcsait választja úti célul. 2009-ben 17370 igazolt hepatitis A-s megbetegedést jelentett a 29 EU és EEA/EFTA tagállam. Ez a szám magasabb a 2007-ben és 2008-ban bejelentettnél is.

2008 során a legtöbb fertőzöttről Lettország, Szlovákia, Románia, Bulgária, és a Cseh Köztársaság adott hírt. Magyarországon az idei évben 310 új fertőzöttet regisztráltak, a fertőzések forrása jórészt külföldről behurcolt kórokozó lehetett. Az évszakos előfordulás eltérést mutat az egyes országokban; kifejezetten őszi-téli csúcs tapasztalható Románia, Szlovénia, Bulgária és a Cseh Köztársaság területén, amire érdemes odafigyelni, hiszen a téli sportok szerelmesei gyakran látogatják ezeket az országokat.

hepatitis

A Hepatitis A vírus szennyezett élelmiszerrel, vízzel terjed: évente átlagosan 1,4 millió új fertőzöttet regisztrálnak. Kezelése a kórházi ápolás után több hetes lábadozással is  járhat. A hepatitis B vírus százszor fertőzőbb, mint a sokak által rettegett HIV vírus. Világszerte csaknem 350 millió krónikus hordozó él, és terjeszti a vírust. Évente csaknem 600.000 ember hal meg a fertőzés következményeiben, melyek: májzsugor, májdaganat.

A hepatitis A és B fertőzések védőoltással megelőzhetőek! Ma már létezik olyan vakcina is, amely kombinált megoldást jelent a kétféle betegség ellen, ezért kevesebb oltásra van szüksége az utazónak. Utazás előtt hat héttel érdemes szakemberhez fordulni, hogy az oltás beadását követően elég idő legyen az immunválasz kialakulására. Ha ennyi idő nem áll rendelkezésre, akkoris érdemes ellátogatni utazás-egészségügyi szakemberhez, hiszen a védettség gyorsított oltási sorral is megszerezhető. A komplett sor után, emlékeztető oltással Hepatitis A-ra 25 évre, Hepatitis B-re vélhetően egy életre szóló védelem alakul ki. Nagyon fontos kiemelni az utazók felelősségét, hiszen akár egyetlen hepatitis A fertőzött utazó is okozhat helyi járványt, könnyedén megfertőzve a környeztében élőket.

sqxuprjv

Trópusi célpontok és egzotikus betegségek

Az utazóknak tisztában kellene lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető lenne. Az égtájaktól és az ország gazdasági helyzetétől függően, más-más egészségügyi veszély fenyegethet. Az Egyiptomban és Tunéziában kialakult politikai helyzet miatt az utazók nagy része új helyszínt választ nyaralásához, ahol – várhatóan – más egészségügyi környezet fogadja majd a látogatókat, mint az eddig megszokott nyaralóhelyeken. Új célállomásra utazás előtt érdemes a szakemberek segítségét kérni abban, hogy az eddigi oltások érvényesek-e, és van-e olyan megbetegedési kockázat, aminek megelőzéséről tudni kell.

A trópusi országokban általánosan ajánlott a Hepatitis A és B, a hastífusz és esetleg a sárgaláz elleni oltás, illetve fontos lehet a malária elleni tabletták szedése is. Sokan választják úti célnak Törökországot Egyiptom helyett. A Nílus menti országhoz hasonlóan, itt is gyakori a hepatitis, a tífusz, a tetanusz, de Törökországban a járványos gyermekbénulás is előfordul. Ezek mindegyikét ki lehet védeni oltással! Azok, akik korábban Tunéziába jártak pihenni, most előszeretettel látogatják Ciprust és Máltát is. Ide a hepatitis A és B, illetve a tetanusz elleni vakcina ajánlott…

//

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.