A tavaszi nagytakarítás veszélyei

A hát- és derékfájás, az ujjak zsibbadása, a kisugárzó fájdalom nem betegség, hanem jelzés, hogy a csigolyák elmozdultak, ezáltal elindult egy folyamat, amely által komolyabb problémák, sőt szövődmények is kialakulhatnak.

“Takarításnál, tornánál, bevásárlás utáni cipekedésnél, nagy súly emelésénél elég egy hirtelen, apró mozdulat, és ott a váratlan, heves fájdalom – a lumbágó (derékfájás) vagy isiász (ülőideg zsába)” – mondja Dr. Mayer Ibolya, az Uzsoki Kórház Neurológiai osztályának főorvosa. – “Ez a merev, görcsös tartásba kényszerítő érzés a további mozdulatoknál nyilalló fájdalmat vált ki az alsó deréktájon, ami a keresztcsontnál alakul ki, és a rostos szöveteket, inakat, izmokat, szalagokat „bántja”. A lumbágó és az isiász önmagában nem betegség, de figyelmeztető jel.”

Bármely korosztálynál előfordulhat, s bár véglegesen nem gyógyítható, de odafigyeléssel, gyógytornával, gyógyítással, karbantartható.

Az isiászos fájdalmak nem csak a keresztcsontokra, hanem a fenéktájon át a végtagra, rosszabb esetben mindkét végtagra is kihatnak – mondja a főorvos.

A komplikációk elkerülése végett szükséges időben elkezdeni a gyógykezelést, ellenkező esetben egy porckorongsérv megjelenése az idegek nyomásával, bénulásos tüneteket, érzékelési, vizelési, székletürítési panaszokat okozhat, ezek miatt pedig műtét válhat szükségessé.

Az orvosi vizsgálatig segíthetünk magunkon. Pl. ne feküdjünk puha ágyba, hanem sima, kemény részt alakítsunk ki, a lábunkhoz pedig tegyünk összehajtogatott takarót vagy párnát, erre húzzuk fel a lábunkat, ezzel enyhíthetjük a fájdalmat. Ha fordulunk, óvatosan, lassan tegyük. Az alvás kemény felszínen, akár a padlón legyen.

Lehet külsőleg használandó izomlazító krémet vagy oldatot is kenni a fájdalmas testfelületre, amelyek a bőrön át felszívódva fokozzák a vérellátást, ezáltal mérséklődik a fájdalom és könnyebb lesz a mozgás. Az első, heveny szakaszban, pár napig se meleg, se hideg, se masszázs, se más kezelés nem javasolt, kizárólag az orvos utasításait kövessük.

fájdalom5

A főorvos asszony felhívja a figyelmet, hogy

1 ) Felesleges súlyunktól szabaduljunk meg, ezzel hátgerincünket kímélhetjük.

2.) Amikor nehezebb súlyt emelünk, egyenes derékkal tegyük. Csípőnket, térdünket hajlítva ereszkedjünk le a tárgyért, ne a hátunkat, karunkat görbítsük be.

3.) Ne üljünk sokáig görnyedten, legalább óránként álljunk fel, és mozgassuk meg tagjainkat, csináljunk nyújtózkodó mozdulatokat.

4.) Válasszunk olyan széket, amely a csípő fölött támasztja meg a hátat. De kapható székre helyezhető, felfújt gumiülőke, amely ülés közben biztosítja az egyenes tartást.

5.) Ne álljunk sokáig egy helyben, rendszeres időközönként mozogjunk helyben is.

6.) Ne erőltessük túl magunkat nagy súly emelésével vagy mozgatásával.

7.) Kerüljük a hideg, nedves levegőt, és a huzatot.

8.) Sportolás előtt melegítsünk be, erősítsük a hátizmunkat.

Dr. Mayer Ibolya főorvos azt is kiemeli, hogy kérjük gyógytornász segítségét ahhoz, hogy az otthonunkban a valóban megfelelő gyakorlatokat végezzük a lumbágó és az isiász okozta fájdalmak enyhítésére.

Szerző: Szigethy Emma

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.