Találkozott már szőrös nyelvű emberrel?

Első látásra megdöbbentő: mintha valóban szőrök takarnák az ember nyelvét. Pedig ez egy ritka betegség.

Meglehetősen bizarr, sőt ijesztő látvány: ha kinyújtja, a szőrös nyelv betegségben szenvedő ember azt az érzést kelti, hogy valami miatt erősen beszíneződött a nyelve. A barnaságot azonban nem ételnek vagy cukorkának köszönheti, hanem megnagyobbodott szemölcsöknek.

Közelebbről a nyelv úgy néz ki, mintha egy szőrtakaró borítaná. A szőrös nyelv betegség neve lingua pilosa vagy villosa nigra. A felnőtt lakosság nagyjából 1 százalékánál fordul elő. A nyelv szemölcsei nemcsak nagyobbak, mint egy átlagos nyelvé, de el is vannak színeződve.

Igen zavaró, a betegségben szenvedő számára a száj kinyitása is kellemetlen, mert nem szívesen fedi fel a problémát. Ha kissé kijjebb dugja a nyelvét, nem tudja eltakarni „szőrös” nyelvet. A kifejezés is azért alakult ki, mert egy összefüggő szőrre emlékeztet a nyelv felülete.

A színe nemcsak barna vagy fekete. Szürke-kék, sárgába hajló szürke, fehéres-sárga is lehet, attól függően, mit eszik az ember, illetve ha dohányzik, az is befolyásolhatja. A nyelv szemölcsei egészen a nyelv hátsó részén helyezkednek el, és akár két centiméteresre is megnőhetnek. A betegség igen ritka, és máig nem tisztázott, pontosan hogyan alakul ki.

Talán az úgynevezett keratinizált réteg termelődik túl, és lökődik le lassabban. Mindenképp számításba kell venni, hogy aki nem tartja megfelelően tisztán a szájat, nem ügyel a fogai egészségére, annak esélye van a probléma kialakulására. Ahogyan azoknak is, akik cigarettáznak.

01zivk05

Emellett azonban okozhatja több dolog is a szőrös nyelvet: vérszegénység vagy candida albicans fertőzés – ez utóbbi széles körben elterjedt candida sarjadzógombák osztályának a leggyakoribb faja – de akár antibiotikum szedése, kortikoszteroid kezelés, valamilyen műtét, besugárzás, vagy hidrogén-peroxid alkalmazása is lehet a szőrös nyelv oka.

A külsején kívül nemigen vannak tünetei – van, aki égető érzést tapasztal, vagy viszketést, ha a nyelv nagyobb felületén áll fenn a probléma. De olyan is előfordul, hogy semmit sem érez a beteg az elszíneződés mellett. Megtörténhet, hogy magától elmúlik pár hét alatt, de akár évekig is eltarthat.

Kezeltetni természetesen szükséges, különösen, ha candida albicans lehetősége áll fenn, mert erre a fertőzésre nagy az esély szőrös nyelv esetén. Amennyiben kiderül, hogy a betegséget antibiotikum szedése vagy kortikoszteroid kezelésnek köszönheti a beteg, ezek alkalmazását abba kell hagyni.

Talán mondani sem kell: szükséges fokozottan ügyelni a száj tisztántartására! Kétféle oldattal is lehet öblögetni szőrös nyelv esetén. A szakemberek a timol illetve a genciánibolya oldatot javasolják. Napi többször érdemes a nyelvet nedves fogkefe alkalmazásával hátulról előrefelé haladva törölni, két percig. Ezen felül létezik úgynevezett keratolítikus ecsetelés, mellyel csökkenteni lehet a kialakult szőrhosszt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.