Szürkehályog – Műttessük, vagy ne műttessük?

A szürkehályog a leggyakoribb szembetegség az egész világon. Nem fáj, mégis nagymértékben képes rontani az életminőséget, hisz szépen lassan tönkreteszi a látásunkat. Szerencsére egy 10 perces műtéttel megszüntethető.

A szemnek ez a fajta megbetegedése népbetegségnek számít. A világon szürkehályog műtétből végeznek a legtöbbet, évente több mint 18 milliót. Magyarországon ez a szám évi 70-75 ezer. A szemen lévő szürkehályog a szemlencse elhomályosodását, elszürkülését jelenti, olyan ez, mintha folyamatosan egy koszos, párás üvegen keresztül szemlélnénk a világot, egyre kevésbé látjuk kontrasztosnak a színeket, akár teljesen be is szűkülhet a körülöttünk lévő világ. A látásromlás a betegség előrehaladtával egyre fokozódik, és ennek következtében romlik az életminőség, csökken a komfortérzet, bizonyos tevékenységeknél, mint például a vezetés, csökken a biztonságérzet, az olvasás pedig egyre nehézkesebb.

A szürkehályog megelőzése

A szürkehályog kialakulása ellen akkor tehetünk, ha folyamatosan odafigyelünk a szem védelmére. A megelőzés egyik legfontosabb része, hogy – egy boltban vásárolt, jó minőségű napszemüveggel vagy szalmakalappal – megfelelően óvjuk a szemünket a napsugárzástól. Erről azonban sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig gyerekek és felnőttek esetében is ez a leghatékonyabb preventív módszer. Kutatások szerint ugyanis a szürkehályog megjelenését a káros ultraibolya-sugarak is okozhatják. Ugyanakkor kialakulásában szerepet játszhat a dohányzás és a cukorbetegség is. Az tévhit, hogy a szürkehályog csak az idősebb korosztályt érinti, a betegség tünetei már akár 40-50 éves életkorban is jelentkezhetnek.

Ha már kialakult a szürkehályog

Szürkehályog kialakulása esetén a látás nem korrigálható hosszútávon szemüveggel, egyetlen tartós megoldást a műlencse műtét jelenthet. A betegség diagnosztizálása után sokan hezitálnak, hogy várjanak-e a műtéttel? Ez természetes, hiszen mindenki tart egy operációtól.

Minden esetben a szemorvossal kell konzultálni, mivel minden szem saját paraméterekkel rendelkezik. Abban az esetben azonban, ha a szemorvos nem látja indokoltnak a műtét halogatását, érdemes minél előbb belevágni a kezelésbe. A beavatkozás során az elszürkült szemlencsét egy speciális műlencsével helyettesítjük, amely lehet egyfókuszú, ami csak távolra biztosít jó látást, illetve lehet többfókuszú, ami tökéletes látást biztosít közelre és távolra egyaránt” – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

foto:pixabay.com

Érvek a műtét mellett

Miért nem érdemes halogatni a beavatkozást?

Rögtön javul az életminőség: Visszanyeri a látásélességét, ezáltal minőségibb időt tud tölteni a családjával, megszűnnek az aktív élet korlátai, szemüveg nélkül sportolhat, és ha többfókuszú lencsét választ, akkor az olvasószemüvegtől is megszabadulhat.

Fiatalabb korban biztonságosabb: A hiedelemmel ellentétben a mai modern sebészeti eljárásnál már nem kell megvárni, hogy a szürkehályog “megérjen” és megkeményítse a szemlencsét, mivel ez megnehezíti az szemlencse eltávolítását és növeli a műtéti kockázatok kialakulásának lehetőségét. Ezenkívül ugyanúgy, mint minden más műtétnél, minél fiatalabb a szervezet, annál könnyebben regenerálódik egy beavatkozás után, és annál kisebb a szövődmények felmerülésének az esélye.

Eredményes: A műtét a legnagyobb biztonsággal és a legsikeresebben végzett beavatkozás. Az operáció csupán apró kellemetlenséggel jár és mindössze 10 percig tart. Nincs altatás, a beavatkozás után saját lábán távozhat a páciens és néhány nap múlva ugyanúgy végezhet minden tevékenységet, mint a kezelés előtt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.