Születési hónapunk és betegségeink

Elképzelhető, hogy a hónap, amelyben születtünk az egész életünket meghatározza? Bármilyen furcsán is hangzik, egyre több bizonyíték utal arra, hogy igaz lehet.

Legutóbb a British Journal of Psychiatry folyóiratban jelent meg egy kutatás, amely azt mutatja, hogy a tavasszal született csecsemők felnőtt korukban nagyobb valószínűséggel küzdenek táplálkozási zavarokkal.

Amint azonban a legtöbb ilyen tanulmánnyal lenni szokott, a kutatók nem tudják pontosan megmagyarázni, mi az oka az összefüggésnek. Talán a különböző környezeti tényezőkhöz lehet köze, például a hőmérséklet évszakos változásához és a D-vitamin szinthez, de az is lehet, hogy nem. Az alábbi felsorolást tehát leginkább arra lehet felhasználni, hogy alaposan ráijesszünk várandós ismerőseinkre – de utána ne felejtsük közölni velük, hogy a szüléssel kapcsolatban valójában nem lehet olyan, hogy rossz időpont!

Tél

Társadalmi-gazdasági hátrányok: A Notre Dame Egyetem 2009-es tanulmánya szerint a télen születettek kevésbé tehetősek lesznek. A kutatók amerikai népszámlálási adatok és születési anyakönyvi kivonatok vizsgálatával kimutatták, hogy a télen szülő édesanyák nagyobb valószínűséggel egyedülállók vagy alacsony iskolai végzettségűek, míg a tehetősebb és magasabb iskolai végzettséggel rendelkező nők megengedhetik maguknak azt, hogy kedvezőbb évszakra időzítsék szülésüket.

shutterstock_696094962

Tavasz

Szklerózis multiplex: A British Medical Journal egyik cikkéből az derül ki, hogy az északi féltekén a májusban született csecsemők esetében idősebb korban nagyobb a szklerózis multiplex kialakulásának kockázata. A kutatók nem tudják pontosan, mi az oka, de korábbi kutatások arra utalnak, hogy a napfény behatása a terhesség alatt befolyásolhatja az agy fejlődését.

Nyár

Deficit skizofrénia: Az Archives of General Psychiatry szaklapban közzétett egyik tanulmány szerint a deficit skizofréniában szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel születnek a nyári hónapokban. Ezzel szemben a nem deficit skizofréniában szenvedők (amit hallucinációk és tévképzetek jellemeznek) inkább téli születésűek.

Rövidlátás: A Tel Aviv-i Egyetem 2007-es kutatásában izraeli kamaszok és fiatal felnőttek adatait elemezték, és kimutatták, hogy a júniusban és júliusban születettekben 24 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki súlyos miópia, mint a téli hónapokban született emberekben. Crohn-betegség: Dán kutatók 1977. és 1992. között több mint 600 Crohn-betegség esetet vizsgáltak 21 éven aluliakban, és kimutatták, hogy a többségük augusztusban született.

ikrek2

Gyenge olvasási készség: A British Journal of Educational Psychology 2008-as tanulmánya Észak-Írországban vizsgálta hétéves gyermekek olvasási tesztjeinek eredményeit. A május és augusztus között születettek rosszabbul teljesítettek, mint a november és december között születettek.

Ősz

Asztma: A nátha- és influenzaszezon csúcspontja előtt négy hónappal született csecsemőkben közel 30 százalékkal magasabb a gyermekkori asztma kialakulásának kockázata, mint a többi gyermekben – derül ki az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2008-as cikkéből.

Ételallergia: A Journal of Epidemiology and Community Health szaklap 2010-es tanulmánya szerint az októberben és novemberben született gyermekekben majdnem kétszer nagyobb az ételallergia kialakulásának valószínűsége 4 éves korukra, mint a június-júliusi csecsemőkben. Az őszi babák esetében ráadásul háromszor magasabb a tej és tojásallergia valószínűsége, mint a nyáron születettekben.

Forrás: