Szteroiddal jobban gyógyul a tüdő

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

Dr. Sabine Meijvis a St. Antonius Kórház (Nieuwegein, Hollandia) munkatársai szerint az antibiotikumos terápiát szteroiddal kiegészítve közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén nemcsak gyorsítani lehet a felépülést, de kevesebb a kórházban eltöltött napok száma is. A vizsgálat 300 holland betegre koncentrált, a betegek fele szokványos antibiotikumot kapott, míg a másik felénél ezt napi 5 milligramm dexametazonnal egészítették ki.

tudo47

Négy nap elteltével a kombinációs kezelésben részesülőknél csökkent a tüdőgyulladás mértéke, illetve a másik csoporttal szemben rövidebb idő alatt épültek fel. A kórházi kezelés átlagosan 6,5 napig tartott, szemben a csak antibiotikumot kapó betegek 7,5 napjával. Az előnyös tendencia egy hónappal később is megmutatkozott a mindennapi élethez való visszatérésnél.

Más szakértők szerint a megállapítás egyáltalán nem meglepő, ugyanis a szteroidok gyulladáscsökkentő hatásukon keresztül viszonylag hamar csillapítják a lázat, és más gyulladásos hátterű betegségekben a kezelés hatására a betegek jobb állapotba kerülnek. Ugyanakkor a szer immungátló hatása további kockázatot vet fel, főként az egyéb társbetegségben szenvedők, például cukorbetegek és magasvérnyomás-betegek esetén.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.