Szőrszálhasogató problémák

A benőtt szőr a legkevésbé sem szép, ezért minden csupaszodni vágyó küzd ellene, és megpróbálja elkerülni. Mi a jó megoldás?

A hátunkon is feláll a szőr, ha azzal szembesülünk, hogy a sima bőr helyett, benőtt, begyulladt szőrtüszők köszönnek vissza ránk. Hogyan és miért alakul ki? Mindenki küzd vele? Van olyan szőrtelenítési forma, amivel elkerülhető?

Mivel van dolgunk?

A benőtt szőr problémájával nem csak a nők küzdenek. Találkozhatunk vele minden olyan testtájon, ahol gyakori a szőrtelenítés, így vastagok a szőrszálak. Még a férfiak esetében a szakáll helyén jelennek meg, addig a nőknél az ágyéki terület a legkényesebb. Ilyenkor a szőrszál hegyes vége visszahajlik a bőr alá, vagy mellé, melynek következtében kipirosodik a tüsző környéke.

shutterstock_51751

Az ártalmatlannak tűnő búbok valóban inkább a szemünket szúrják és orvosilag általában veszélytelenek. Ritka esetekben viszont hegesedéshez, illetve a bőr elszíneződéséhez, fertőzéshez vezethet, de többnyire csupán esztétikailag jelentenek gondot.

Miért jelenik meg?

Az ok a nem megfelelő szőrtelenítési eljárásban gyökeredzik. Tehát főként akkor jelennek meg, ha túl durva technikát alkalmazunk, esetleg borotválkozás során nem sikerül simává varázsolni a bőrt, csupán egészen rövidre vágni a szálakat. Így az éles végű szőrök túl közel kerülnek a bőr felszínéhez és oldalra nőnek. Nem minden esetben segít, ha az agresszívabb gyantázást választjuk. Amennyiben elhalt réteg zárja el a tüsző nyílását, a szőr akkor sem tud a felszínre törni.

shutterstock_466614581

A bosszantó dudorok a pubertás korral és a szőrtelenítés kezdetével jelenik meg, viszont a szőrszálainktól és az általunk választott módszertől is függ, kit mennyire érint ez a gond.

Milyen tünetei és jelei vannak a benőtt szőrnek?

Nem kell bőrgyógyásznak lennünk, hogy felismerjük mivel van dolgunk. Legjellemzőbb, hogy a szőrtüsző környéke kipirosodik, és egy apró dudor jelenik meg. Jelentkezhet viszketés, esetleg be is gennyesedhet az apró, piros terület.

shutterstock_1283694681229480

Ha nagyobb felületen alakulnak ki a tünetek, érdemes megmutatni egy bőrgyógyásznak, mielőtt elfertőződne.  Ha nem csak néhány begyulladt szőrtüszőről van szó, szintén érdemes szakorvos szeme elé tárni a területet, ugyanis olykor összekeverhető más bőrbetegségekkel.

Milyen otthoni kezelés létezik?

Bár teljesen megszüntetni nem lehet, de a szőrbenövés előfordulása csökkenthető. A legfontosabb mindenekelőtt a megfelelő higiénia. A szőrtelenítés előtti hidratáció megpuhítja, és megkönnyíti a szálak eltávolítását. Ez különösen ajánlott, ha borotvát használunk, mivel így kevésbé lesznek hegyesek a szőrszálak.

Férfias ápolás

Amennyiben borotvát ragadunk, abszolút tilos a növéssel ellentétes irányban, vagy túl rövid szőrszálakat borotválni. Ha elektromos borotvát használunk, és hajlamosak vagyunk a szőrtelenítés utáni irritációra, inkább hagyjunk pár milliméteres borostát, ami segít megelőzni a szőrbenövést és a pirosodást.

shutterstock_35190601

Utókezelés

A szőrtelenítés után megjelenő kipirosodásra szintén van megoldás. Használhatunk hintőport, mely nyugtatja a begyulladt felszínt. Néhány esetben a cukor is segít kezelni az irritációt.

A benőtt szőrszálak eltávolításánál pedig használjunk sterilizált tűt vagy csipeszt, mellyel óvatosan a felszínre hozható a rakoncátlan szőrszál.

Bár a benőtt szőr képes önmagától meggyógyulni, ha eltávolítottuk a tettest, néhány esetben mégis nehéz megszabadulni tőle. Ilyenkor megoldást jelenthet a kémiai szőrtelenítés, helyi krémek, antibiotikumok alkalmazása. Speciális esetekben pedig az orvos általi, vagy lézeres kezelés is számításba vehető. Többnyire a legeredményesebb, ha kombinált módszert választunk.

Forrás:


Egy válasz