Szklerózis multiplex – Tudod, hogy mit jelentenek az ezzel kapcsolatos kifejezések?

 

Xon: Az idegsejt leghosszabb nyúlványa. Az axonok az idegrendszer hírvivői, impulzusokat vezetnek a sejtektől más sejtekhez vagy izmokhoz. Sokukat myelin (védőbevonat az idegek körül) borít.

Fellángolás/shub: Amikor a szklerózis multiplex tünetei egy csendes periódus után újból megjelennek. A fellángolás olyan folyamat, ami új tüneteket hozhat elő, vagy a régieket erősíti fel. Mindenkinél egyedi, és más-más tüneteket hoz elő.

Idegsejt: Feldolgozza és továbbítja az idegi impulzusokat az egész testben.

Léziók: A szövetek sérülés vagy betegség által okozott károsodási területei

Myelin: Az idegrostjaink védőburka.

Plakkok: Sérült, körülírthegszövetek, amelyek megállítják az idegrendszer jeleit.

Relapszáló-remittáló szklerózis multiplex /RRSM/: Az SM leggyakoribb fajtája; a tünetek fellángolnak aztán elcsendesednek.

sclerosis multiplex

Fotó: 123rf.com

Szekunder progresszív szklerózis multiplex /SPSM/: A szekunder-progresszív SM-ben szenvedő beteg állapota folyamatosan romlik, a tünetek az idő múlásával súlyosbodnak, relapszusokkal vagy anélkül (átmeneti fellángolásokkal vagy a tünetek súlyosbodásával) vagy remissziókkal (a tünetek súlyosságának átmeneti csökkenésével). Sok beteg állapota az idő múlásával SPSM-mé alakul át, gyakran azután, hogy relapszáló-remitáló SM-t diagnosztizáltak nála.

Primer progresszív szklerózis multiplex /PPSM/: A primer progresszív SM-nek lassan súlyosbodnak a tünetei az indulástól kezdve, többnyire relapszusok vagy remissziók nélkül, viszont más SM betegekéhez képest folyamatosan fennállnak. Az SM ezen a formája nem gyakori, a diagnosztizált embereknek csak körülbelül 10% -át érinti.

Trigger: SM tünetek fellángolását kiváltó okok, melyek mindenki számára különbözőek lehetnek. Jellemzően: stressz, kimerültség, fertőzések, lázzal járó betegségek.

Olvasd el ezt is!

Így vedd észre a szklerózis multiplex jeleket

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.