Szifiliszkezelés és halvaszületés

A terhesség alatt elvégzett olcsó és egyszerű szifiliszteszt, majd a betegség kezelése megelőzné az emiatt bekövetkező újszülöttkori halálozások, valamint a halvaszületések több mint felét.

A The Lancet Infectious Diseases című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint sok szegény országban a gyermekhalálozás egyik vezető oka a szifilisz, ezért a szülés előtti szűrés és az anya kezelése az újszülöttkori és gyerekkori túlélés javításának egyik legköltséghatékonyabb módja lenne.

Világszerte minden évben mintegy 2 millió várandós nő fertőzött szifilisszel, közülük 1,2 millióan a magzatnak is átadják a fertőzést, aki ennek következtében már a méhen belül meghalhat vagy kis súlyú koraszülött lehet. A szakértők becslése szerint évente mintegy egymillió baba hal meg veleszületett szifilisz következtében.

terhes111

Mint Sarah Hawkes kutatásvezető, a University College London munkatársa elmondta: egy körülbelül 1-1,5 dollárba (200-300 forint) kerülő standard vérteszttel kiszűrhető lenne a szifilisz a várandós anyáknál, majd egy olcsó antibiotikummal, penicillinnel gyógyítható a betegség. Hawkes és munkatársai tíz tanulmány adatait elemezték újra, melyekbe összesen 41 ezer várandós nőt vontak be. A tanulmányok eredménye azt mutatta, hogy a szifilisz terhesség alatti szűrése és kezelése 54 százalékkal csökkentette a perinatális halálozás – vetélés és halvaszületés – arányát.

A szifilisz gyógyítható betegség, amelyet a Treponema pallidum elnevezésű baktérium okoz. Szexuálisan átadható fertőzésről van szó, mely a magzatra is átkerülhet a terhesség alatt az anyáról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente 12 millió új szifiliszes eset van, a fejlődő országokban a várandós nők 3-15 százaléka fertőzött.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.