Szépségvitaminok 1. rész – Haj, köröm, bőr

Dr. Tóth Mária szakgyógyszerész segítségével gyógyszertári körképet készítettünk. Milyen típusú patikai készítményekkel vehetjük fel a harcot az idő és a kártékony környezeti hatásokkal szemben.

A patikákban kapható szépségkészítmények alapvetően három területre fókuszálnak: a haj, a bőr és a köröm épségét óvják. Esetenként még az alakunkra is kedvezően hatnak – ez a bónusz.

Haj

A hajunk állandóan nő: ezt a genetika és a hormonok szabályozzák. Hajszálaink 80 százaléka növekedési, igen kicsi hányada átmeneti, mintegy 15-18 százaléka pedig nyugalmi fázisban van éppen. A növekedési szakasz 2-6 éve alatt a hajszál folyamatosan fejlődik.

Az egy-két hétig tartó átmeneti szakaszban a hajhagyma leválik a hajszemölcsről. Fokozatosan a felszínre kerül, majd elsorvad. A nyugalmi fázisban a hajhagyma életfunkciója már megszűnt. A hajszál ekkor még a tüszőben van, de már nem nő. 2-4 hónap után kihullik, és új növekedési fázis veszi kezdetét. Egy hajszál élettartama 2-5 év.

100-150 ezer hajszálunk van, négyzetcentiméterenként 200 szál található a fejbőrünkön. Ha naponta 50-100 kihullik (miközben újak nőnek), az teljesen normális. Amikor azonban ennél több hajszálat veszítünk el egy nap, az arra utal, hogy ezt a természetes ciklust valami felborította.

A hajhullásnak sokféle oka lehet: vas- és vitaminhiány, stressz, a mandula vagy a fogak gócos állapota (gyulladása), a hormonális egyensúly felborulása, különféle sugárzások (nap, röntgen, UV), kemoterápia, fogyókúra, anyagcserezavarok, vérkeringési rendellenesség, klimax. Ám az is lehet, hogy a hajhullás valamilyen szervi betegségnek a tünete, ezért ha huzamosabb ideje fennáll, keressünk fel egy szakorvost!

haj5

A haj és a köröm szépségéért

– A szépségkészítmények a haj és a köröm összetevőit igyekeznek "utánozni", esetleg új, innovatív hatóanyagokkal kiegészítve azokat.

– Aminosavak (cisztin, metionin): a kollagén és a keratin fő alkotóelemei, javítják a haj és a körmök szerkezetét, segítik az újranövekedést.

Cink: segíti a haj és a körmök anyagcseréjét.

– A ginszenggyökér-kivonat serkenti az agyagcserét, ezáltal segíti a hatóanyagoknak a hajhagymához való eljutását.

B-vitaminok: serkentik a haj növekedését.

– Gingko biloba: javítja a hajhagymák környezetének vérellátását.

– Köles: többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, és hozzájárul a hajgyökerek sejtfelépítéséhez.

Csalán és mezei zsurlófű: ásványi anyagaik serkentik a haj növekedését.

Bőr

Bőrünk három rétegből áll. A bőralja egy kötőszövetes réteg, amely zsírszövetet is tartalmaz, emiatt egyfajta szigetelőpárnaként is szolgál. A középső réteg, az irha főképp kollagén- és elasztinrostokat tartalmaz: ezek a rugalmasság és a simaság letéteményesei. Az irha alsó részében termelődnek a bőrsejtek, amelyek egyre feljebb kerülnek, míg végül eljutnak a szarurétegbe.

Idővel a kollagén és az elasztinrostok hálózata szétesik, a bőr rugalmassága, feszessége, egyenletessége csökken: ráncosodás, sárgulás, foltosodás, petyhüdtség következik be. Az öregedés hatását tovább ronthatják az olyan külső tényezők, mint a tartós naphatás ("foto-ageing"), a helytelen életmód (dohányzás, stressz) vagy az elégtelen táplálkozás.

bor_katt5

A bőr szépségéért

A poliszacharid-tartalmú halporckivonat a kollagéntermeléshez szükséges aminosav-ellátást biztosítja. Fokozza a bőr rugalmasságát.

A pycnogenol egy különleges, Délnyugat-Franciaországban honos fenyőféle kérgének a kivonata, amely növeli a kollagénrostok sűrűségét és védi ezeket a károsodástól. Fokozza a mikrokeringést, javítja a bőr oxigénellátottságát és gyorsítja a salakanyagok távozását, továbbá szabályozza a hyaluron-anyagcserét (a hyaluronsav a kötőszövet egyik fő alkotója, hidratálja és erősíti azt).

– A szilikon hozzájárul a rugalmasság megtartásához.

– A szelén antioxidáns, védi a bőrt a káros UV-hatástól.

– A cink részt vesz az új sejtek képzésében.

– A C-vitamin elengedhetetlen a kollagén és az elasztin alapanyagának képzéséhez.

– A koenzim Q10 korlátozza a káros UV-hatást, elősegíti a hyaluronsav és a kollagén újraképződését.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.