“Szemtorna” és rendszeres látásvizsgálat segít a karantén negatív hatásain

Egy brit jótékonysági szervezet “szemtorna” és rendszeres látásvizsgálat beiktatására buzdítja az embereket, ugyanis a járványügyi korlátozások miatt otthonmaradásra kényszerülők látása sokat romolik a képernyő előtt töltött idő növekedése miatt.

A Fight for Sight nevű szervezet a 20-20-20-as szabály betartását javasolja az embereknek, vagyis hogy 20 percenként 20 másodpercig nézzenek egy 20 lábnyira (6 méter) lévő tárgyat, amikor akármilyen képernyőt néznek – írja a BBC News.

Egy kétezer felnőtt bevonásával készült felmérés szerint az alanyok fele több időt tölt a képernyő előtt a világjárvány kirobbanása óta és közülük 38 százalék érzi úgy, hogy romlott a látása.

Fotó: 123rf.com

A szervezet megbízásából készült reprezentatív felmérés szerint minden ötödik válaszadó kisebb valószínűséggel megy el most szemvizsgálatra, mint a járvány előtt, attól tartva, hogy elkapja vagy megfertőz valakit a vírussal.

A megkérdezettek olvasási nehézségekről, fejfájásról, migrénről és gyenge éjszakai látásról számoltak be. A Fight for Sight szerint rendkívül fontos, hogy az emberek rendszeresen járjanak látásvizsgálatra.

“A látásvesztéses esetek több mint fele elkerülhető a korai felismeréssel és a megelőzési módszerekkel” – húzta alá Sherine Krause, a szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a rendszeres látásvizsgálat segítheti a gyakran tünet nélküli betegségek felismerését is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index