Személyre szabott orvoslás

A személyre szabott orvoslással, az optimális gyógyszer kiválasztásával hatékonyabban és biztonságosabban gyógyíthatják a betegeket.

A személyre szabott orvoslásról Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Molekuláris Neurológiai Klinikai és Kutatási Központjának igazgatója beszélt az MTI-nek adott interjújában. Elmondása szerint a betegek számára a leghatékonyabb gyógyszer kiválasztása azért kiemelt fontosságú, mert a jelenlegi gyakorlatban a gyógyszerek nagy része az esetek 30-50 százalékában nem hatásos. Egy amerikai felmérés alapján a gyógyszermellékhatás a halálokok között jelenleg a hatodik helyen áll.

Hangsúlyozta, hogy ezek az adatok nem a gyógyszerek hatástalanságát jelzik. Ha a gyógyszert megfelelően választják ki, azaz a "jó beteg" kapja meg, akkor hatásos, de meg kell találni, hogy ki az, akinél mellékhatások nélkül, a leghatékonyabban fejti ki hatását.

orvos82

A személyre szabott orvoslás, amely Észak-Amerikából indult, az egész orvoslásban szemléletváltást jelent – mondta az igazgató. A lényege, hogy a különböző molekuláris biológiai vizsgálatok segítségével az egyének génállománya és a rájuk ható környezeti tényezők feltérképezésével mutatható ki, hogy kinek melyik gyógyszer a legbiztonságosabb és leghatékonyabb.

Az igazgató elmondása szerint Magyarországon ez a fajta kezelés az onkológiai területén a legelőrehaladottabb. Itt napi szinten alkalmazzák ezt a módszert, hiszen a szövettani és genetikai vizsgálat alapján és az egyénre ható egyéb tényezők ismeretében tudják sok esetben kiválasztani az adott daganattípusra leghatékonyabb gyógyszert. Kiemelte: fontos, hogy a laikusokkal is megértessék, hogy például nem minden mellrákos ugyanazt a gyógyszert kapja. Egy diagnosztikai kategórián belül ugyanis vannak alcsoportok, és az egyes alcsoportokba tartozó betegek kezelése eltérő lehet attól függően, hogy a páciens betegségének mi a sajátossága.

Mint mondta, az onkológiában sok ilyen példa van még, de a többi betegség kezelésében is egyre jobban terjed ez a módszer. Példaként említette a cukorbetegség kezelését is: egy adott medicina az egyik alcsoportban kifejezetten káros, míg a többi alcsoportban a leghatékonyabbak egyike.

shutterstock_32826031

Molnár Mária Judit arról is beszélt, hogy tavaly Magyarországon megalakult a Magyar Személyre Szabott Medicina Társaság is, és egyik legfontosabb céljául tűzte ki, hogy ezt a szemléletet elterjesszék az orvosok, a kutatók és a betegek mellett a döntéshozók és a finanszírozók körében is. Megemlítette, hogy a diagnosztikai vizsgálatok finanszírozásának kérdése a mai napig nem megoldott, sokszor a kutatási pénzeket áldozzák fel erre a célra.

Állítása szerint a személyre szabott orvoslás nem teszi olcsóbbá az egészségügyi ellátást, hiszen a szűrési költségek, az új diagnosztikák bevezetése és az, hogy a betegek korábban kezdik szedni a gyógyszereket, többletköltséggel jár. Az egészségügyi közgazdászok elemzései alapján azonban a személyre szabott orvoslás összességében költséghatékonyabb az állam számára, hiszen ha a beteg hamarabb meggyógyul, mellékhatások nem jelentkeznek, kevesebb időt tölt kórházban és többet a munkahelyén – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem prevenciós moduljának vezetője.

Forrás: