Szélütés fiatalon

Egyre gyakrabban fordul elő szélütés a fiatal és középkorú amerikaiak körében, miközben az időseknél csökken az aránya.

A kutatás eredményeit az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján közölték. A kutatók a szélütés miatti kórházi kezelések számát hasonlították össze 1994-1995 és 2006-2007 között. A tanulmányhoz negyvenegy állam kórházainak adatait, összesen mintegy nyolc millió esetet elemeztek.

A szélütések számának legerőteljesebb növekedése – ötvenegy százalék – a tizenöt és harmincnégy év közötti férfiak körében volt, míg a nőknél ugyanebben a korosztályban tizenhét százalékos volt az emelkedés.

A harmincöt és negyvennégy év közötti korosztályban a férfiaknál negyvenhét százalék, a nőknél pedig harminchat százalék volt az emelkedés. Szakértők úgy vélik, hogy a növekedés hátterében az egyre gyakoribbá váló elhízás állhat.

agy64

Az idősebbek körében csökkent a szélütés miatti kórházi kezelések aránya. 1994-95-ben tízezer kórházi ápolásból a hatvanöt év fölötti férfiaknál négyszáznégyre került sor szélütés miatt, ez 2006-2007-re háromszázháromra csökkent. A nőknél ugyanezen időszak alatt pedig háromszázhetvenkilencről kétszázhetvennégyre csökkent a szélütéses esetszám tízezer kórházi ápolásra vetítve.

A szélütés továbbra is sokkal inkább az időseket fenyegeti, hiszen tízezer kórházi kezelésből tizenöt és harmincnégy év közötti férfiaknál csak tizenöt, a nőknél pedig csak négy esetben volt szélütés az ok, ám a szakemberek szerint figyelmeztető lehet a fiataloknál és középkorúaknál tapasztalható tendencia.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.