Szélütés – az otthoni rehabilitáció hatásosabb?

A szélütés utáni rehabilitáció ugyan olyan hasznos otthon, mint a kórházakban.

Az eddigi legnagyobb e témában készült tanulmány azt mutatja, hogy szélütés után az otthon végezett rehabilitáció ugyanolyan mértékben segítette a páciensek járásának javulását, mint a drága eszközökkel végzett mozgásterápia – közölték amerikai kutatók.

Az Amerikai Stroke Társaság Los Angeles-i nemzetközi konferenciáján ismertetett követéses vizsgálatban még azoknál is jelentős javulást találtak, akik az intenzív otthoni – erőfejlesztő és egyensúlyt javító – rehabilitációs programot csak fél évvel a szélütés után kezdték el. A tanulmányba 400, szélütésen átesett embert vontak be.

neurotranszmitter12

A páciensek egyik csoportja 2 hónappal, míg a másik 6 hónappal a szélütés után kezdte meg a mozgásterápiát. Az eredményeket egy év elteltével értékelték a kutatók.

Egy harmadik csoport speciális gépen edzett, amely alapvetően egy taposószalag, ám a testet részlegesen megtámasztják a járás közben, hogy segítsék megtartani a gyakorló egyensúlyát edzés közben.

A páciensek másik két csoportja otthon gyakorolt képzett gyógytornász segítségével. Egy év elteltével a szélütésen átesett emberek 52 százalékánál találtak jelentősnek minősíthető javulást járásképességükben.

Nem volt különbség abban, hogy melyik módszerrel edzett valaki, illetve 2 vagy 6 hónappal kezdte-e a szélütését követően.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.