Szelén – Elengedhetetlen a pajzsmirigy számára, mégis hiányzik

A pajzsmirigy betegségek országa vagyunk. Hazánk jódhiányos területnek számít, de pajzsmirigy problémák esetén nem csak a jódra, hanem egy másik, rendkívül fontos elemre is gondolni kell.

Ebből is hiányt szenved Magyarország, de ezzel valahogy kevesebbet foglalkozunk.

Szelén

A szelén egy mostohagyerek a jód mellett, mivel lényegesen kevesebbet foglalkozunk vele. Holott tény, hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez nem csak a jód, hanem a szelén is elengedhetetlenül fontos. Ráadásul hazánk szelénhiányos terület is, vagyis ennek az anyagnak a hiánya is vastagon benne van abban, hogy ilyen gyakoriak itthon a pajzsmirigy betegségek.

A szelén nem csak az immunrendszer megfelelő működésében vállal oroszlánrészt. A pajzsmirigy hormonok termelésében és lebontásában is elengedhetetlenül fontos. Mára több tanulmány is igazolta, hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez egy jodotironin 5-dejodináz nevű enzimre is feltétlenül szükség van, mely egy szelén alapú enzim!

Szelént pótolni?

Természetesen a szelént is lehet pótolni, ahogyan a jódot is. Erre ma már több készítményt is találhatunk, de itt is igaz, mint minden más tápanyag esetében, hogy a szelént sem elég egyszerűen bevinni.

Ahhoz, hogy hasznosulása jó legyen, a szelén mindenképpen érdemes szerves formában bejuttatni. Erre pedig nem lesz olyan nehéz figyelni, mert a készítmények, melyek szerves-szelént tartalmaznak ezt jellemzően a dobozon fel is tűntetik.

A kismamák erre is figyeljenek!

“A kismamáknak nem újdonság, hogy a magzat az ő szervezetük készleteiből fedezi a saját szükségleteit. Vagyis a várandósság és a szoptatás alatt megemelt mennyiségben kell gondoskodni a tápanyagbevitelről. Ez pedig a szelén esetében is igaz” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

Mára a szakemberek jelentős többsége a terhesség alatt – illetve a fogantatás elősegítésére – javasolják a várandósvitamin szedését. Sokan azonban csak egyes anyagokat pótolnak, melyek erősen a figyelem középpontjában vannak. Ilyenek a jód vagy a folsav, de ez sokszor komoly gondok forrása lehet. Sajnos a világon jelenleg minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küzd, amit ráadásul az élelmiszerek csökkent beltartalma miatt sokszor a kiegyensúlyozott étkezés sem képes helyrehozni (vagy megakadályozni a kialakulását). Ez pedig a kismamák esetében tragikus következményekkel járhat, hiszen a tápanyaghiány jelentősen növeli a vetélés és a koraszülés lehetőségét.

A várandósvitamin tehát legyen komplex, és tartalmazzon szerves szelént is, de itt nem állunk meg. A lehetőségekhez mérten a legtöbb anyagot szerves formában tartalmazza, hiszen így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb, vagyis jelentősen csökkenthető a tápanyaghiányok miatt a babára leselkedő problémák kialakulásának esélye.

Milyen tünetek utalhatnak szelénhiányra?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.