Százezrek szenvednek az inkontinencia tüneteitől, pedig van megoldás

Magyarországon 800 000 ember szenved az akaratlan vizeletvesztés kellemetlen tünetei miatt, de mivel a betegség máig tabunak számít, ez a szám ennél jóval magasabb is lehet.

“Ma már nem csak a fájdalmas műtét vagy a lézeres beavatkozás segíthet, a megfelelően végzett intimtorna és mágnesterápia együttesen képes a probléma mérséklésére vagy teljes megszüntetésére” – hívja fel a figyelmet Dr. Zombory Ildikó belgyógyász szakorvos, inkontinencia- gátizomtorna szakértő.

Világszerte 423 millió ember szenved inkontinenciában, és ez a szám folyamatosan növekszik. A betegség máig tabunak számít, sokan nem beszélnek róla még a saját orvosukkal sem, de itthon nagyjából 800 000 érintett lehet. Az inkontinencia többféle módon jelentkezhet: valamikor nevetéskor, tüsszentéskor vagy köhögéskor elcseppen valamennyi vizelet; máskor az inkontinencia hirtelen jelentkezik, az érintettek vizelési ingert éreznek, és hiába próbálják visszatartani, sokszor már túl késő. Előfordulhat, hogy a páciens érzi az ingert és hiába igyekszik, képtelen időben elérni a mellékhelységet. Néha megfigyelhető csak nőknél vizeletvesztés mechnaikus külső ingerre, (pl. lovaglás kapcsán, vagy akár szexuális aktus alatt), illetve előfordul, hogy az egyén nem tudja semmilyen tevékenységhez kötni a vizeletvesztés tényét – ilyenkor nagy valószínűséggel pszichés tényezők játszanak szerepet.

Van megoldás a kellemetlen tünetekre

Az akaratlan vizeletvesztés a megfelelő terápiával legtöbbször eredményesen kezelhető. A kezelésék egyik legismertebb elsővonalbeli, nem gyógyszeres, nem invazív formája a gátizomtorna, amikor a medencefenék edzése a fő cél.

„A gátizomtorna alkalmazása alatt nagyon fontos a medencefenék izomzat helyének, akaratlagos irányításának pontos önérzékelése, és a megfelelő gyakorlatok megfelelő végrehajtása. Ennek tudatos megtanulásához, alkalmazásához minden esetben ajánlott szakember segítségét kérni. Ennek a tréningnek megtanulásához például a biofeedback módszer kifejezetten hasznos segítség” – mondja Dr. Zombory Ildikó belgyógyász szakorvos, inkontinencia- gátizomtorna szakértő.

A megfelelő gátizomtorna elsajátításához nagy segítség a PelviPower tréning. Ezzel a speciálisan kontrollált biofeedback tréninggel megismerhetjük a gátizmokat, könnyen megtanulhatók azoknak megfelelő összehúzása, lazítása. A magnetoterápiás tréninggel pedig az egész gátizomzat, a farizmok és az akaratlagosan nehezebben működtethető izmok alapos edzése is megtörténik. A PelviPower magnetoterápia és a biofeedback tréning együttesen biztosíthatják a kívánt cél elérését.

Megelőzhető az inkontinencia?

A stresszinkontinencia az esetek jelentős részében megelőzhető rendszeres, jól végzett gátizomtornával. Nők esetében már szülés előtt ajánlott ez a speciális tréning, utána pedig – főleg a tünetek megjelenése esetén – mindenképp érdemes edzeni a gátizomzatot.

Nyilván a sérülések, vagy az egyéb betegségekből kialakuló inkontinencia nem előzhető meg, ott az alapbetegség gyógyítása, illetve az utólagos kezelés hozhat eredményt. Ezekre a problémákra is nagyon jó módszer lehet a biofeedback és magnetoterápiás összetett tréning.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.