Száraz, viszket, hámlik a hallójárat? – Több oka lehet

Megelőzésként fontos, hogy ne vigyük túlzásba a fül tisztítását, és olyan bőrbarát tisztítószereket használjunk, melyek nem okoznak allergiát. Ha azonban a hallójárat problémáit érzékeljük, fontos mielőbb szakemberhez fordulni.

A fülviszketés hátterében az alábbiak állhatnak:

  • a fülzsír elégtelen termelődése,
  • a hallójárat túlzott tisztítása, mely eltávolítja a fülzsírt és a természetes olajokat a fülből,
  • bőrallergia, irritáció,
  • ekcéma: a bőr krónikus gyulladásával járó, nem fertőző betegség, melynek fő tünetei a bőrpír, viszketés, hámlás, pörkök, hólyagok és sebek. Kialakulásában külső és belső tényezők egyaránt szerepet játszhatnak, úgy mint allergia és az immunműködés zavara.
  • psoriasis, pikkelysömör: a bőr fokozott hámlásával és viszketésével járó krónikus, nem fertőző, örökletes bőrbetegség.
  • a hallókészülék is irritálhatja, dörzsölheti a hallójárat érzékeny hámját, és akár a készülék anyaga is kiválthat allergiás viszketést.

Ha az orvos megállapítja a fülviszketés okát, a kezelés mindig két részből áll: első lépésben meg kell szüntetni a kellemetlen viszketést, a második lépésben pedig helyre kell állítani a hallójárat kényes bőrének egészségét.

fultisztito palcika

A gyógymód megválasztása természetesen a kiváltó ok függvénye. Az ekcéma és a pikkelysömör kezelése a hallójáratban speciális, szteroidos gyulladáscsökkntő krémmel vagy fülcseppel történik. Ezek segítenek helyreállítani a bőr egészségét, ám hosszú távon nem használhatók, mert a bőrt szárítják és elvékonyítják, így sérülékenyebbé teszik. Az ekcéma és a pikkelysömör megfelelő kezeléssel tünetmentesíthető, de időről időre kiújulhatnak a panaszok.

Fertőző – bakteriális, vagy gombás eredetű – fülviszketés esetén baktérium- és gombaellenes fülcseppet kell alkalmazni, illetve szükség lehet antibiotikum szedésére is.

Ha a fülszárazságot a túlzott tisztítás, vagy akár hideg, meleg vagy szeles időjárás okozza, akkor gyors segítséget jelent a vazelin, mely nyugtatja és hidratálja a bőrt. Száraz, viszkető fülbe soha ne használjunk alkoholos készítményeket, mert csak rontanak a tüneteken.

A száraz füllel társuló viszketés igen kellemetlen, de nem okoz hosszú távon problémát, feltéve, ha nem próbáljuk különféle, fülbe helyezhető tárgyakkal enyhíteni a viszketést. Ha megsértjük a hallójárat hámját, könnyen bejutnak a baktériumok a hám alá, és súlyos fülfertőzést okozhatnak.

Olvasd el ezt is!

Kockázatos, ha rendszeresen füldugóval alszol?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.