„Szappan-opera”: meddőség lehet a történet vége?

A szappanokban levő vegyi anyagok meddőséget okozhatnak – több tucat van belőlük, ráadásul készítésükben használatos új technikák károsítják a spermiumokat.

A férfi termékenységet zavaró vegyi anyagok tucatjait azonosították német és dán kutatók – köztük számos olyat, melyeket higiéniai és fogyasztói termékekben használunk. Ezek a vegyi anyagok a spermiumok károsításával tesznek arról, hogy a várva-várt kisbaba sok esetben a rengeteg próbálkozás ellenére se érkezzen meg.

Az EMBO Reports szaklapban megjelentetett jelentés szerint harmada annak a 96, új technológiával készült összetevőnek, melyet a kutatócsoport tesztelt, káros hatással van a spermákra.

szappan

A vegyi anyagok között megtalálható volt a 4-metilbenzidilén kámfor (4-MBC), mely a naptejekben használatos ultraibolya szűrő filter, valamint az antibakteriális triklozán, melyet néhány fogkrém típusban alkalmaznak.

Számos külső kommentátor dicsérte a kutatást, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy csupán laboratóriumi körülmények között és csak a spermiumon végezték el azt, vagyis olyan környezetben, melynél az emberi test jóval komplexebb.
Az egészségügyi felügyelet szintén rajta tartja a szemét az ún. „endokrin romboló vegyi anyagokon” – ezek százai találhatók meg az élelmiszerekben, textilekben, játékokban, higiéniai termékekben, kozmetikumokban és műanyag palackokban.
Ám korábban olyan teszt nem volt, amely döntően bizonyította volna a spermiumokra gyakorolt, feltételezett hatást. A kutatók szerint ez a probléma most megoldódott…

„Tanulmányunk tudományos bizonyítékkal szolgál ahhoz, hogy új nemzetközi szabályozás és gyakorlat szülessen” – hangsúlyozta Timo Struenker tanulmányvezető, a Bonn-i Centre of Advanced European Studies and Research munkatársa.

baba

A tanulmány ugyanis rámutatott arra, hogy a vegyi anyagoknak való kitettség növeli a spermiumokban a kalcium szintet, megváltoztatva úszó mozgásukat és ezzel akadályozva képességüket arra, hogy behatoljanak a peték külső, védő bevonatán.
„Ez az első alkalom, hogy közvetlen összefüggést mutattunk ki az ipari termékekből származó endokrin-romboló vegyi anyagok és az emberi sperma működését befolyásoló káros hatás között” – tette hozzá Niels Skakkebaek, a koppenhágai egyetemi kórház munkatársa.

A csupán laboratóriumi körülményekre azonban Colin Berry hívta fel a figyelmet, a brit tudományos média központ által kiadott kommentárban. A Queen Mary londoni egyetem patológiai osztályának professzora arra figyelmeztetett, nem szabad hosszútávú következtetéseket ennek alapján levonni.

A következő lépés a laboratóriumi rágcsálókon alkalmazott tesztelés lehet, hogy érvényesítsék az eredményeket. A Sheffield-i egyetem munkatársa, Allan Pacey véleménye szerint a férfiak viszonylag kevés vegyi anyagnak vagy életmódbeli tényezőnek vannak kitéve ahhoz, hogy az jelentősen befolyásolja a spermák minőségét.

A legmeggyőzőbb bizonyíték az endokrin-romboló vegyi anyagok ellen nyilvánvalóan az lenne, ha egy kiterjedt tanulmányt végeznének el a lakosság körében – tette hozzá a szakember.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.