Szalmonella: jelek és tünetek

A baktérium is ugyanazokat az ételeket kedveli, amiket mi: a spenótot, a mogyorót, a pisztáciát és a mogyoróvajat.

Úgy tűnik, amint az egyik Szalmonella járványnak vége, egyből kezdődik a másik. Ráadásul a baktérium is ugyanazokat az ételeket kedveli, amiket mi: a spenótot, a mogyorót, a pisztáciát és a mogyoróvajat. Ezt tehát tudjuk, a tüneteket azonban sokan félreértelmezik, ezért lássunk most egy kis összefoglalót a szalmonellózis ismérveiről és tüneteiről.

A Betegségirányítási és Megelőzési Központ (CDC) internetes oldala szerint a szalmonellózis egy fertőzés, amelyek a szalmonella nevű baktérium okoz.

– A szalmonella elsődleges tünetei a hasmenés, láz és gyomortáji görcsök, amelyek a fertőzést követő 12-72 órában alakulnak ki.

spenot6

– A betegség 4-7 napig tart; ennyi idő alatt a beteg általában kezelés nélkül is gyógyul. Bizonyos esetekben azonban kórházi ápolásra is szükség lehet.

– A szalmonellafertőzés képes a bélrendszerből a véráramba jutni, ez pedig antibiotikumos kezelés nélkül akár végzetes is lehet. Az idősebbek, kisgyermekek és a legyengült immunrendszerrel élők különösen vigyázzanak a szalmonellózissal, az ő esetükben ugyanis nagyobb az esélye a komplikációk kialakulásának.

– A hasmenéses tüneteket produkáló betegek általában teljesen rendbe jönnek, de akár hónapokba is telhet, mire bélműködésük visszaáll a normális állapotába.

mogzoro

– Egyes szalmonellás betegeknél ízületi fájdalmak, szemirritáció és fájdalmas vizelés is kialakulhat. Ez a Reiter-szindróma, aminek lefolyása hónapokig, sőt évekig is tarthat.

– A betegség általában 5-7 nap alatt kezelés nélkül gyógyul. Fontos azonban az állandó folyadékpótlás. Súlyos hasmenés esetén intravénás folyadékpótlás is szükségessé válhat.

A kórokozót több mint száz éve ismerjük. A baktériumot egy Salmon nevű amerikai tudós fedezte fel, róla kapta nevét is a kórokozó.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.