Szájhigiénia demens betegnél

A fogszuvasodás és a fogágybetegségek elkerülése érdekében megfelelő szájhigiénét kell fenntartanunk. A fogak megfelelő állapota fokozza a magabiztosságot, és szükséges a társas kapcsolatokhoz. A rossz fogazat nehezíti az étkezést, és a beteg kedve elmehet az evéstől.

Szájápolási tanácsok

A betegség korai stádiumában a beteg még meg tudja mosni a fogát. Szükség lehet azonban emlékeztetőkre, vagy irányításra, hogy mit hogyan végezzen.

Fotó: 123rf.com

 • Emlékeztessük a napi kétszeri fogmosásra, amelyhez használjon puha sörtéjű fogkefét és fluoridos fogkrémet.
 • Instruáljuk a beteget lépésről lépésre, vezessük a mozdulatait.
 • Használjunk fluoridos ecsetelőt, ha a beteg nem hajlandó fogkefét használni.
 • Próbálkozzunk meg az elektromos fogkefével, ha a kézügyességgel van probléma, és a beteget nem zavarja a hang és a rezgés.

A későbbi stádiumokban át kell vennünk a feladatot. Kérjük ki fogorvosunk tanácsát arra vonatkozóan, hogy hogyan moshatjuk meg egy másik ember fogát. Talán könnyebb, ha leültetjük a beteget egy székre, mögé állunk, és a fejét egyik kezünkkel megtámasztjuk.

Fogsorápolás

 • Távolítsuk el a részleges fogsorokat, amíg a megmaradt fogakat tisztítjuk.
 • Lefekvés előtt vegyük ki a fogsort és egy kefével tisztítsuk meg.
 • A fogpótlás sérülésének elkerülésére engedjünk vizet a mosdóba, vagy helyezzünk bele törölközőt. A vécé tetejét csukjuk le.

Szájvizsgálat

A demens beteg nem biztos, hogy tudja jelezni a problémáit. Előfordulhat, hogy már nem képes a fogait úgy tisztítani, mint korábban,ezért szükség van rendszeres szájvizsgálatra akár megtartott a fogazata, akár pótlása van, akár fogatlan.

Fogorvos

A betegség korai fázisában érdemes elvégeztetni egy teljes fogászati ellenőrzést. Így elkerülhető a fogágybetegség, valamint a szuvasodás kialakulása. Mindkettő fájdalom és fertőzés forrása lehet.

Az fogágybetegség duzzadt, vérző ínnyel, a fogíny lehúzódásával, a fogak elvesztésével, és rossz lehelettel társul. Jó szájhigiénével azonban megelőzhető. A fogszuvasodást a fogakat megtámadó baktériumok okozzák. A baktériumok a bevitt cukrot savakká alakítják, amely lebontja a fogak keményszövetét. A cukorbevitel csökkentésével, és jó szájhigiénével mindez megelőzhető. Kérje fogorvosa segítségét, amennyiben aggódik a szuvasodás vagy a fogágybetegség miatt.

fogorvos

Olyan időpontot kérjünk a fogászati ellenőrzésre, amikor a legkevésbé akadályozzuk a rendelést. Kérjük meg a fogorvost, hogy ha lehet, minél kisebb zaj legyen, és minél kevesebb ember tartózkodjon a helyiségben. Ha kezelésre van szükség, a szorongás csökkentése érdekében maradjunk a beteg mellett. Maradjunk a látótérben, ez segíthet az ismeretlen arcok, furcsa eszközök, zajok elviselésében. Ha fogjuk a kezét, az szintén megnyugtathatja a beteget.

Gyógyszerek, fogászati betegségek

Bizonyos gyógyszerek – pl. az antidepresszánsok – szájszárazságot okozhatnak. Ez megnehezíti a fogsorviselést, fogínybetegséghez, fogszuvasodáshoz vezethet. Más gyógyszerek cukorszirup alapúak lehetnek, ami szintén fokozhatja a fogszuvasodás veszélyét. Ilyenkor kérjünk alternatívákat, és fordítsunk különös figyelmet a szájápolásra. Ha szájszárazság alakul ki, próbáljuk cukormentes cukorkával vagy rágógumival fokozni a nyáltermelést. A fogorvosnak ilyenkor érdemes megfontolnia a fluoridos kezelést.

Szájüregi problémák jelei

Nem biztos, hogy a demens beteg jelezni tudja a problémákat. Íme néhány figyelemfelkeltő jelzés:

 • A beteg nem eszik, kerüli a forró, és a hideg ételeket.
 • Szokatlan izommozgások az arcon vagy a szájban (fintorog, nyelvével rendszeresen ugyanazt a területet piszkálja).
 • A beteg nem viseli a fogsorát.
 • A beteg nyugtalan, nyög, vagy kiabál.
 • Megváltoznak a beteg alvási szokásai.
 • A beteg nem végzi a mindennapos tevékenységeit.
 • Agresszíven kezd viselkedni.

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.