Szabó Győző a saját sejtjeivel gyógyult meg

Magyarországon a lakosság legalább 20%-ának mindennapjait nehezíti meg valamilyen ízületi betegség, gyulladás vagy porckopás, amely miatt mintegy 2 millió ember számára járhatnak fájdalommal még az olyan hétköznapi mozdulatok is, mint a sétálás vagy a lépcsőzés.

Az ízületi betegségekben szenvedők életminőségének javítása eddig csak több hónapos felépülési idővel és fájdalmas műtéti eljárásokkal volt megoldható, amely okán a betegek a munkából is hosszú időre kiestek. Immár hazánkban is elérhető a Lipogems eljárás, mely a páciens saját zsírszövetéből kinyert sejttömeg, amely regeneratív tulajdonságokkal rendelkezik (mesenchimális (ős)sejteket is tartalmaz) regenerálja a sérült ízületet, vagyis a beteg saját sejtjeinek felhasználásával kezelhető. A sajátsejtes ízületkezelés sikerét jól mutatja, hogy napjainkra már Magyarországon is megtörtént a 350. sikeres és eredményes beavatkozás több, mint az 1000 ízületet kezelve.

Népbetegség a porckopás

A mozgásszervi betegségek a világ népességének legalább 20%-át sújtják, hazánkban minden 5. ember szenved valamely nagyízületet – váll, csípő, térd, boka, könyök, csukló – érintő porckopási problémától. A szervezet ízületeit gyulladásos formában megtámadó, a mai orvostudomány szerint krónikus betegség, egész életen át elkíséri az érintetteket, jobb-rosszabb állapotok hullámzásával. Ezekre a problémákra ez idáig csak a fájdalmas és hosszú felépülési idővel járó műtét, végső esetben pedig a protézis beültetése jelentett megoldást.

A saját testünk: a természetes megoldás

2010-ben Olaszországban egy szakorvos professzor által szabadalmaztatott és ma már hazánkban is számos klinikán alkalmazott Lipogems sajátsejtes eljárás segítségével azonban elkerülhető a munkából való kiesés és a fájdalmas lábadozási idő. A módszer lényege, hogy a páciensről zsírleszívással vett, tisztított és mechanikusan feldolgozott zsírszövetet akár 20 perc alatt kinyerik és ugyanazon eljárás során vissza is ültetik a kezelésre szoruló ízületbe. Így a gyógyulás a páciens saját sejtjével, külső anyag használata nélkül történik.

Ma már tudományos tényként kezelhető, hogy a zsírszövet is megfelelő arányban tartalmaz természetes regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat, köztük mezenchimális őssejteket. Ennek következtében, a zsírszövet például a csontvelőből származó hasonló tulajdonságú sejtek kinyerésének megfelelő alternatívája” – mondta el Prof. Dr. Csernátony Zoltán, a debreceni Elite Clinic Magánklinika szakorvosa. „Az őssejtek, pontosabban regeneratív sejtek képesek átalakulni a szervezet bármelyik sejtjévé, így segítve saját gyógyulásunkat, ezért a zsírsejtekre ma már egyre inkább sárga aranyként tekint az orvostudomány” – tette hozzá.

Hogyan lesz a zsírszövetünkből őssejteket tartalmazó regeneratív szövetállomány?

A sajátsejtes eljárás keretében a páciens hasfalából kinyert zsírszöveteken egy zárt, steril készülék segítségével egy minimális, enzimmentes kezelést végeznek, kizárólag fizikai behatásokkal és szűrőkkelA sejtekből különböző filterekkel kinyerik a megfelelő szövetállományt az infúziókhoz is használt steril sóoldatban. Ez az eljárás biztosítja a sejtek aktiválását, a regeneratív hatások azonnali és széles spektrumú beindítását. A zsírsejtekből így kinyert, hajszálerekben gazdag szövetállomány a Lipogems, amelyet ugyanazon eljárás keretében juttatnak vissza a páciens ízületeibe. Gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonsága miatt, az ízület gyógyulásának folyamata felgyorsul és akár teljes gyógyultság is elérhető. A Lipogems eljárással kinyert őssejtek a szervezetbe beültetve bármilyen, a környező sejtekhez hasonló sejtté, például porccá, csonttá, ínná, ínszalaggá vagy izommá alakulhatnak át és szaporodásra bírják a hasonló helyi sejteket.

Az eljárás mindössze 45-60 percig tart, amely után a páciens pár órán belül a saját lábán távozhat. Az elvégzett sikeres beavatkozások nagy száma alátámasztja, hogy az ízületi fájdalmak kezelésében az orvostudomány, azon belül is az egynapos ambuláns kezelések hatalmas mérföldkőhöz értek.

Túl az ezredik ízületen

Az ortopédia területén eddig már több mint 30.000 esetben alkalmazták sikerrel a sajátsejtes eljárást világszerte. Emellett a módszer fokozatosan teret nyer a szépészeti beavatkozásokban is, az arcforma javítása és az arcbőr feszességének visszaállításában, valamint egyéb orvosi területeken is.

„A Lipogems eljárást az „Orthopedics This Week” amerikai ortopédiai internetes szaklap 2016-ban leginnovatívabb 11 új, a sport-medicinában használt eljárás közé választotta” – mondta Veres József, a Medropolitan Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. „Bízunk benne, hogy ez a korszerű, fájdalommentes és gyors eljárás itthon is fokozott ütemben járul majd hozzá a betegek életminőségének javításához” – tette hozzá.

Magyarországon ortopédiai célra már közel 10 klinikán használják az eljárást, mely alkalmazása mérföldkőhöz érkezett: immár 350 páciens életminősége javult a módszernek köszönhetően.

Segítség a sportban és a hétköznapokban is

Hazánkban az elsők között kezelték Lipogems eljárással Dudás Ádám válogatott labdarúgót, akin 2016 januárjában, Debrecenben végezték el az első beavatkozást, a másodikat pedig idén év elején. Korábban számtalan nagy műtéten esett át, bal térdét már négyszer operálták – többek között kivették és pótolták a keresztszalagjait. Protézis beültetéséről szó sem lehetett, hiszen az mindennemű sportolás végét jelentette volna. Az elvégzett Lipogems beavatkozás óta állapota látványosan javult, másfél éves kihagyás után még a pályára is visszatért egy időre.

„Az első kezelés olyan jól sikerült, hogy újra elkezdtem edzeni. A felkészülés 80-90%-át végig csináltam, de végül sajnos túl megerőltetőnek bizonyult a sok edzés. Most másodszorra már a hétköznapi életem jobbá tételéért kértem a kezelést, és elégedett vagyok az eredménnyel” – nyilatkozta a sportoló.

A labdarugó gyors felépülését látva Szabó Győző színész és Gryllus Vilmos zenész is alávetették magukat a beavatkozásnak.

„Elsősorban a magánéletemben okozott gondot a porckopás, mivel nagyon sokat sportolok, a fájdalom miatt gyakran le kellett mondanom az edzéseimet.  Sajnos már a színházban is nehézségeim voltak a térdfájdalom miatt, ezután hallottam a Lipogems sajátsejtes eljárásról és rögtön eldöntöttem, hogy bevállalom” – mondta el Szabó Győző színész.

„Zenészként a legrosszabb, ami történhet az emberrel, ha fáj a keze. Nekem sajnos egy baleset miatt a csuklómban alakult ki ízületi fájdalom. Sajnos a csuklóm mellett a csípőm se volt már a régi, így amikor hallottam a Lipogemsről, rögtön jelentkeztem a kezelésre. A kezelés óta kevesebb a fájdalmam. Épp most tértem vissza a síelésből” – mondta Gryllus Vilmos zenész.

Az ő kezelésüket és gyógyulásukat, a következő hónapokban követhetjük nyomon, atesejted.hu edukációs weboldalon és Facebook oldalon, ahol hasznos tippeket és tanácsokat tudhatunk meg az ízületi fájdalmakról, valamint a sajátsejtes kezelés forradalmi hatásairól.

Forrás: https://napidoktor.hu/index