Sugárzás a prosztatarákra!

A londoni Királyi Marsden Kórház munkatársai nagy energiájú alfa-sugarakat tartalmazó szer használata során megnövekedett túlélést, kevesebb fájdalmat, és kevesebb mellékhatást tapasztaltak.

Dr. Chris Parker és munkatársai vizsgálatában az új szer annyira hatásosnak bizonyult, hogy a 922 beteg bevonásával végzett tanulmányt le is kellett állítani, ugyanis etikai aggályokba ütközik, ha ilyen esetben nem minden beteg részesül a kezelésben.

A felfedezést több tudományos fórum is ígéretesnek találta.

Az alfa-részecskék igen a hélium magját tartalmaznak, sugárzásuk messzebbre terjed, mint a béta-sugár, az elektronsugár, illetve a gamma-sugárzás. Emiatt a sugár jóval roncsolóbb hatású, akár 2-3 sugár is elpusztíthatja a daganatsejteket, szemben a béta-sugárzással, ahol több ezer adagot alkalmaznak. Ugyanakkor az alfa-részecskék kevésbé bántják a környező szövetet, ugyanis pontosan lehet fókuszálni.

f%2525C3%2525A9rfi2

Az előrehaladott prosztatarákban szenvedő betegek 90 százalékánál csontáttétek alakulnak ki. Ebben a stádiumban már nem igazán lehet befolyásolni a túlélést. A vizsgálat során ezen betegekben tesztelték az alfa-sugárzó rádium-223-klorid hatását, mely a kalciumhoz hasonlóan beépül a csontba. A betegek fele a hagyományos kemoterápia mellett kapta a rádium-223-kloridot, míg a másik felének kezelését placebóval egészítették ki. A halálozási arány a rádium-223-as csoportban 30 százalék volt, ezeknél a betegeknél az átlagos túlélés 14 hónap volt, szemben a kontroll csoport 11 hónapjával. Ugyanakkor a kutatók szerint az új módszer biztonságos, és kevesebb mellékhatás jelentkezett, mint a placebós csoportnál.

Az eredményekről a stockholmi Európai Multidiszciplináris Rákkongresszuson számoltak be.

Forrás: