Stresszkezelés Alzheimeres vagy demens betegeknél

A demenciával élő szerettünkről történő személyes gondoskodás időnként sok stresszel jár – ám azt sem árt elfelejtenünk, hogy ezek a szituációs az idős szerettünk számára is ugyanolyan megterhelőek.

Könnyebb és kiegyensúlyozottabb lesz a kapcsolatunk, ha egyrészt mi magunk is megtanuljuk kezelni a feszült helyzeteket, és ebben támogatjuk a demenciával élő beteget is. 

Mivel mindenkinél más és más megoldás a legcélravezetőbb, ezért előre készüljünk fel, hogy több megoldást is ki kell próbálnunk, mielőtt megtaláljuk azt, ami a legjobban működik szerettünk esetében.

Fotó: 123rf.com

A testmozgás mind a demenciával élőknek, mind a róluk személyes gondoskodást nyújtóknak hatalmas segítséget jelent a stressz csökkentésében. Legyen szó akár egy kellemes sétáról, táncról vagy ülésben végzett tornagyakorlatokról, a fizikai aktivitás hatékonyan enyhíti az olyan nehéz viselkedéseket, mint az agresszió, elkóborlás, valamint alvási nehézségek. Ha az időjárás nem teszi lehetővé a szabadban tett sétát, legrosszabb esetben még mindig elmehetünk egy bevásárlóközpontba, hiszen ott is tudunk sétálni a folyosókon.

Az egyszerű mindennapi tevékenységekkel abban is segíthetjük demenciával élő hozzátartozónkat, hogy régebbi életével kapcsolatba kerüljön. Ha például mindig is szeretett főzni, bevonhatjuk ezekbe a feladatokba – akár csak a zöldségek megmosása erejéig is. Általánosságban is igen szerencsés, ha minél több napi teendőben vesz részt szerettünk, hiszen ettől sikerélményre tesz szert, ami javítja a hangulatot és az önértékelést is.

Fotó: 123rf.com

  • A múlt felidézése is segíthet megnyugtatni egy demenciában érintett személyt. Tegyünk fel általános kérdéseket a régmúltból, hogy minél szélesebb körből tudja mozgósítani emlékeit.
  • Kellemes, nyugtató zenével is támogathatjuk a hangulat lecsendesítését. A zeneterápia nem csupán stresszhelyzetekben jön jól, hanem az étkezések és fürdés idején is egyszerűbbé teszi mindkettejük számára a folyamatot.
  • A társas ingerek továbbra is fontosak a demenciával élő személy életében, ám elképzelhető, hogy ezek módján némiképp változtatnunk kell. A nagy, hangos összejövetelek könnyen összezavarhatják az idős beteget, ám a négyszemközt töltött idő például a család különböző tagjaival már sokkal komfortosabb megoldás lehet.
  • A háziállatok is nonverbális megnyugtató jelenlétet nyújtanak. Egy jól nevelt, kedves kutya vagy macska simogatása hatékonyan járul hozzá az agresszív viselkedések lecsendesítéséhez.

A legfontosabb tényező a demenciával élő személyek stresszcsökkentésében ugyanakkor az Ön és a beteg közt kialakult kapcsolat. Hagyjuk arra időt és alkalmat, hogy a feszült mindennapokban is megálljunk kicsit, igazán ráhangolódjunk a másikra és kapcsolódjunk hozzá. Ez szinte azonnal segít a hangulat javításában és a stressz csökkentésében. Még ha szerettünk már nem is kommunikál verbálisan, akkor is igen lényeges, hogy nyugodt pillanatainkban teljesen rá figyeljünk. Ilyenkor iktassunk ki minden zavaró tényezőt, mint például a tévét vagy telefont, vegyünk fel szemkontaktust, ha lehetséges, vegyük kézbe hozzátartozónk kezét vagy simítsuk meg arcát és nyugodt, megnyugtató hangon beszéljünk. Ezek a bensőséges pillanatok mindkettejük hangulatát javítják és hozzájárulnak a jóllétükhöz.

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.