Stressz ellen, barátkozz!

Egy gyerekekkel készült kutatásból nemrég kiderült, hogy a legjobb barát jelenléte csökkentheti a feszültséget és a stressz-szintet.

"A legérdekesebb az, hogy csak a legjobb barát képes erre, más barátok és ismerősök nem" – nyilatkozta Ryan Adams, a Cincinnati Gyermekkórház Egészségügyi Központjának gyermekorvos segédprofesszora.

A kutatásban részt vett 100, 10 és 12 év közötti gyereket a tudósok arra kérték, vezessenek naplót iskolai életükről és naponta ötször jegyezzék fel, hogyan érezték magukat az elmúlt 20 percben, valamint azt, hogy kinek a társaságában (szülő, testvér, legjobb barát, ismerős, osztálytárs, idegen, tanár) tartózkodtak az adott időpontban.

Ezek után nyálminták segítségével megmérték szervezetük kortizol-szintjét. Az eredmények szerint a legjobb barát jelenléte enyhíti a különböző negatív élmények fizikai tüneteit, így kevesebb stresszhormon termelődik a gyerekek szervezetében.

gyerel

Barátok hiányában azonban a kortizol-szint is jelentősen növekszik. Bár a kutatásban csak gyerekek vettek részt, a szakértők szerint hasonló lehet a helyzet felnőttek esetében is.

"A barátság rendkívül fontos szerepet tölt be az életben, szociális, érzelmi és kognitív szempontból is. Egy barátnak egyszerre kell játszótársnak és partnernek lennie. Gyerekek esetében a barátok komoly problémákat is okozhatnak, de pozitívan is hathatnak a fejlődési folyamatokra" – nyilatkozta Dr. Karen Majors, a Barking és Dagenham Közösségi Oktatási Pszichológiai Szolgálat munkatársa.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.