Stomával is van élet

A stoma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, amelyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut.

Ennek alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerül sor, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon. A stoma felhelyezése lehet átmeneti vagy végleges, és az alapbetegség jellegéből adódóan készülhet a vékony- és a vastagbélszakaszon is.

Mivel a stomás állapothoz vezető betegségek általában idős korban jelentkeznek, ezeknek az emberek az új életkörülményekhez való alkalmazkodása fokozottan problémás.

Magyarországon több un. stomás klub működik, az egyik ilyen a Zuglói ILCO Klub, amelyet Dr. Szentpéteri Félix sebész főorvos vezetésével 1986 májusában alapították azzal a céllal, hogy az un. stomás betegek számára legyen egy olyan hely, ahol kendőzetlenül beszélhetnek az állapotukról, annak javításáról, egyáltalán a betegségükről. A klubban a frissen operált és a több évtizede operált stomások havonta találkoznak tapasztalatcserére, szakemberek által tartott előadások megtartására.

gyomorfájdalom

Fotó: 123rf.com

Az előadások részben orvosi jellegűek, a betegséggel és az egészséges életmóddal kapcsolatosak, részben az idős embereket érintő témákról szólnak. Rendszeresen megvitatják a stomásokat érintő mindennapi higiénés, táplálkozási, öltözködési problémákat, a megváltozott székürítéssel kapcsolatos helyzetet, irrigálást, vagy csak a zacskó viselését, de beszélnek az egészséges életvezetésről, a mindnyájukat érintő egészségügyi szűrővizsgálatokról. A közös rendezvények jó alkalmat adnak arra, hogy a frissen operáltak, és a már rutinos, több éve operáltak kicserélhessék tapasztalataikat, a mindennapi életvitelükre vonatkozóan gyakorlati tanácsokat adhassanak egymásnak.

Az egyesületi napokon kívül rendszeresen szerveznek részükre kirándulásokat, múzeum- és kiállítás látogatásokat, hogy ezzel is segítsék a megváltozott életkörülményekkel küzdők mind tökéletesebb lelki és szociális rehabilitációját.

1993-ban a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet, a WHO október 2-át „Stomás Világnapnak” deklarálta. Ehhez a világnaphoz még egy ünnepet kapcsoltak a klub tagjai, ugyanis minden Stomás Világnap alkalmával „STOMA et VITA” díjjal köszöntik a stoma-műtét utáni kerek évfordulókat megélt, a betegséget túlélt tagjaikat. Teszik ezt azért is, hogy kifejezésre juttassák, hogy nem csak az egészségügyi dolgozók, de a stomások is sokat tesznek azért, hogy az adott kerek évfordulót megélhettek, mert hittek a gyógyulásukban, hogy meg akartak gyógyulni. Ez jó példa a frissen operáltaknak arra, hogy a stomás állapothoz vezető daganatos vagy gyulladásos bél-betegségekből már meg lehet gyógyulni. S magával értetődik, hogy ezekre az ünnepségekre meghívják azt a sebészt is, aki az adott beteget korábban műtötte, ezáltal együtt örül a gyógyult beteg és az őt operáló orvos is.

Szerző: Szigethy Emma

Olvasd el ezt is!

30 éves az ILCO Klub, a stomások mentsvára

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.