Spenót segítheti a bélrendszer alaposabb vizsgálatát

A spenótnak és más növénynek zöld színt kölcsönző pigment segíthet az orvosoknak alaposabban megvizsgálni az emberi emésztőrendszert.

Erre a következtetésre jutott az Advanced Material folyóiratban közzétett tanulmány, amely azt taglalja, hogy a klorofill alapú nanorészecskék oldata hatékony képalkotó médiumként funkcionálhat.

A fejlesztők szerint kutatásuk azt sugallja, a spenótszerű, nanorészecske–dzsúsz elősegítheti, hogy az orvosok részletesebben feltérképezzék, mi is zajlik a páciens gyomrában, beleiben és az emésztőrendszer egyéb területein.

A gasztrointesztinális, avagy a gyomor- és béltraktust az orvosok általában röntgennel, mágneses rezonanciás vizsgálattal (MRI) vagy ultrahanggal világítják át, de eme technikák biztonsági szempontokból, hozzáférhetőségből, és a megfelelő kontrasztanyag hiányából fakadóan korlátozottak.

A szakemberek endoszkópos vizsgálatokat is végeznek, ekkor egy vékony csőhöz erősített apró kamerával vizsgálják meg a páciens emésztőrendszerét. Míg ez a módszer hatékony, végrehajtása igazi kihívás a vékonybélben, emellett fertőzéseket okozhat és egyéb kockázatokkal járhat.

Az új kutatásban a fejlesztők a spenótban és más zöld színű zöldségben lévő, és a fotoszintézis folyamatához létfontosságú klorofill-a festékanyagra fókuszáltak. A laborban eltávolították a magnéziumot a pigmentből egy olyan folyamat révén, amely módosítja kémiai struktúráját, ezáltal egy másik fogyasztható összetevőt, a feofitint eredményezi, ami fontos szerepet játszik a fotoszintézisben.

Ezt követően a feofitint felületaktív anyagok oldatába helyezték, majd az utóbbiak szinte teljes eltávolításával csaknem tiszta feofitin nanorészecskéket kaptak.

Az egereken tesztelt folyadék háromféle módon segítette elő az emésztőrendszer vizsgálatát: fotoakusztikusan, fluoreszcenciával és pozitronemissziós-tomográfiával (PET). (Eme utóbbi esetében az oldathoz hozzáadták a réz 64-es izotópját, ami kis mennyiségben ártalmatlan az emberi szervezetre.)

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, de az oldatnak van kereskedelmi potenciálja, hiszen különféle képalkotó technológiákban vethető be, stabilan áthalad az emésztőrendszeren, és az étkezés során már eleve fogyasztjuk.

A labortesztekben az egerek a fotoakusztikus és fluoreszcens módszernél az oldat 100 százalékát ürítették, míg a PET-teszt esetén mintegy 93 százalékát.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.