Sötét oldalon a megfázás!

A human rinovírus (HRV), mely a közönséges megfázás egyik kórokozója, gyermekek esetén akár súlyos következményekkel is járhat – állítják a Vanderbilt Egyetem Orvosi Karának (Nashville, Egyesült Államok) munkatársai.

A Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány nemcsak azt mutatta ki, hogy a HRV miatti kórházi ellátás igen gyakori alacsony születési súlyú gyermekek esetén, hanem azt is, hogy több csecsemőt érint, mint a respiratory syncitial vírus (RSV), mely szintén igen veszélyes. Dr. E. Kathryn Miller és munkatársai megállapításaikat 119, alacsony születési súlyú csecsemőkön tett megfigyeléseikre alapozták. A kétéves utánkövetési időszakban a gyermekek egy argentin programban szerepeltek.

8x6qb2zt1

Sokan úgy vélik, a HRV csupán a nagyobb gyerekeket és a felnőtteket támadja meg, de akkor sem okoz súlyos betegséget. A munkacsoport megállapította, hogy a vizsgált populációban a kórházi ellátások 33 százaléka a HRV-re, és 25 százaléka az RSV-re vezethető vissza. Az RSV-s esetek szezonális eloszlást mutatnak, míg a HRV-fertőzés egész évben jelentkezhet.

A kutatók kapcsolatot találtak a HRV és a gyermekkori asztma között is, melyről az American Journal of Respiratory Critical Care Medicine legújabb számában számoltak be. A vizsgálat során az argentin felmérésben szereplő 200 asztmás légzésű megfázott gyermeket hasonlítottak össze, 200 nem asztmás légzésű beteggel. Megállapították, hogy a HRV kapcsolatba volt hozható az asztmás zihálással, ami azért meglepő, mert korábban azt gondolták, azt asztmásokban felszabaduló interferon vírusellenes hatása gátolja a HRV-t.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.