„Sohasem késő!” – COPD világnap

A világ 4. számú gyilkosa a COPD!- még lélegezni sem hagyja azokat, akik ebben a betegségben szenvednek!

Az idei világnapok célja felhívni a figyelmet arra, hogy a COPD ( krónikus obstruktív tüdőbetegség) diagnózisa után sem késő lépéseket tennünk légzőszervünk egészségéért!

A COPD egy krónikus légúti szűkülettel járó betegség ami mára,sajnos népbetegségnek számít, amely nagyban befolyásolja a betegek és családjaik mindennapi életét. Hazánkban közel 500 000-re becsülik a COPD-ben szenvedők számát, azonban mivel sokan nem mennek orvoshoz ugyanakkor a diagnosztizált betegek száma alig éri el a 200 000-ret. Közülük 15 000-re tehető azok száma akik már otthon is oxigén palackhoz kötve élik az életüket..

Dohányzás  és  a COPD  kapcsolata

A betegség legfőbb kiváltó oka a dohányzás. Ma Magyarországon 3,5 millió ember fújja, 6,5 millió pedig szívja a cigarettafüstöt. A dohányzás következtében minden 15. percben meghal valaki, vagyis naponta 100, évente pedig 30.000 honfitársunkat veszítjük el értelmetlenül!

Amennyiben dohányosok vagyunk, jelentősen enyhíthetjük a COPD tüneteinket, ha szilárd elhatározással letesszük a cigarettát. Mindenképpen figyeljük a testünk által küldött jeleket: az első tünetek egyike a reggeli ébredés utáni köhögés,krákogás ami sok dohányos szerint a lerakódott kátrány felköhögése, pedig már ez is a COPD tüdőbetegség egyik jele lehet.

 

tudo7

A COPD másik tünete, hogy a beteg saját korosztályához képest fizikai terhelésnél, mozgásnál nem kap rendesen levegőt, fullad, légszomja van Ilyenkor a beteg azt veszi észre, hogy egyre fárasztóbb már a fizikai feladatok elvégzése, például felmenni a lépcsőn, rövid távokat megtenni. Ebben az esetben a fáradékonyság oka az, hogy a tüdő működésének károsodása miatt nem jut kellő oxigén a sejtekhez. Amennyiben felmerül Önben a gyanú, hogy COPD-re hajlamos, keresse fel háziorvosát és kérjen légzésfunkció vizsgálatot, amivel fájdalommentesen értesülhet tüdejének állapotáról.

A COPD-t akkor tudjuk a leghatékonyabban megelőzni, és a kialakult betegséget kezelni, ha teljesen mellőzzük a dohányzást, ide értve a passzív dohányzást is!

A dohányzás rabságából már van kiút!
Az Empátia Biomed Gyógycentrum Dohányzásellenes Központjában 11 éve felkészült szakmai team korszerű, közel 100%-os hatékonyságú biofizikai módszerrel segít a leszokni vágyó szenvedélybetegeknek. Az egyszeri személyes megjelenéssel működő program azonnali leszokást biztosít megvonási tünetek (idegesség, súlygyarapodás) nélkül! Az eredményes leszokáshoz nem kell akaraterő!

A személyre szabott intenzív méregtelenítő kezelés sikeréhez csupán a szokásosnál több vizet ajánlott fogyasztani, hiszen a mágneses rezonancia hatására a dohányzás során a szervezetbe került, majd elraktározódott mérgek főleg a veséken keresztül a vizelettel tudnak kiürülni. A biofizikai módszernek köszönhetően a szervezet rövid időn belül szinte „elfelejti”, hogy valaha is dohányzott, és beindulhatnak a regenerációs folyamatok, így a COPD-s betegek is szabadabban lélegezhetnek!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.