Segítség, bogár ment a fülembe!

A The New England Journal of Medicine szakportálon különös hír jelent meg. Egy 63 esztendős férfi fülében egy apró bogár volt. A férfi nem tapasztalt halláscsökkenést, viszont állandó fülviszketés és fülzúgás kínozta, ezért fordult orvoshoz. A dobhártyán ücsörgő hívatlan vendéget helyi érzéstelenítés után eltávolították. Csak egyetlen tünetet okozott: enyhe vérbőséget a dobhártyán, mely azonban két hét alatt el is múlt.

Nyáron bárkivel előfordulhat hasonló eset. A szabadban tartózkodva vagy kempingezéskor a földön fekve, egy rovar könnyen berepülhet vagy belemászhat a fülünkbe. Ha úgy szenvedünk fülzúgástól vagy viszketéstől, hogy közben a hallásunkkal nincsen gond, akkor erre az eshetőségre is gondolnunk kell. Különösen ijesztő és kellemetlen élmény, ha egy kis rovar zümmög odabent, ami nem csak zajos, de fájdalmas is lehet.

Ne próbálkozzunk magunk az eltávolításával, mert megsérthetjük a hallójáratot vagy a dobhártyát, amivel súlyos fertőzést okozhatunk. Bízzuk orvosra, aki speciális orvosi eszközzel, otoszkóppal néz bele a fülünkbe, hogy a szabad szemmel nem látható betolakodót észrevegye.

A rovarlátogatókhoz hasonló tüneteket okozhat bármilyen idegen tárgy, mely a külső hallójáratba kerül. Különösen kisgyerekeknél fordulnak elő ilyen balesetek, mert előszeretettel tesznek a fülükbe különféle tárgyakat, például apró játékokat, radírt, fülpiszkálót, ennivalót, vagy éppen kis babszemet.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.