Sebkezelés otthon I.

Cink-hialuronát alkalmazása a krónikus – nehezen gyógyuló – sebek eseteiben, – hogy az otthonukban is „otthon” lehessenek a sebek kezelésében!

Sebtípusok

A hétköznapokban előforduló kisebb sebekkel végződő történések, mint a horzsolás vagy a vágás, bizony váratlan vendégnek számítanak minden háztartásban – ezért fontos, hogy „otthon” legyenek a sebek kezelésében. De mi történik akkor, ha a „váratlan vendég” tovább marad és lassan mindenkinek a terhére lesz? A gondolatsort folytatva például ilyen – tovább maradó, váratlan és igen kellemetlen – vendégnek minősülnek a krónikus, nehezen gyógyuló sebek a lábon.

E sebek három nagy csoportba sorolhatóak:

Elsőként a népbetegségnek számító, vénás keringési betegségen (köznyelvben visszerességen) alapuló lábszárfekélyt emelhetjük ki. Ezt a betegséget orvosi nyelven ulcus crurisnak nevezzük. Ezek a sebek leggyakrabban a lábszáron, a bokák körüli területen találhatóak meg. A betegség előrehaladott szakaszában komoly lábdagadás (ödéma), és vénagyulladás is gyakran megfigyelhető. Az alapbetegség eredményes orvosi kezelése és megfelelő higiéniai feltételek megléte esetén, a sebellátás az orvos által megadott utasítások betartása mellett otthoni környezetben is biztonságos, és sikerrel végezhető.

shutterstock_58401709

A második nagy csoportot az ütőeres betegségek (érszűkület) okozta krónikus sebek alkotják, melyek gyakran a mélyebb szöveti rétegek elhalásához is vezethetnek. E sebeket más néven gangrénának nevezzük. Leggyakrabban a lábujjakon, előlábon (köznyelvi nevén lábfejen) alakulnak ki, és súlyos fertőzéses állapotot is eredményezhetnek. Ezért az ilyen típusú krónikus sebek otthoni kezelése nem javasolt, csak intézményi háttérrel biztosítható a megfelelő ellátásuk, és a gyógyuláshoz gyakran műtéti beavatkozások is szükségesek.

A végtagokat érintő harmadik nagy csoport a cukorbetegséget kísérő kis-ér és kis-ideg degeneráción alapuló krónikus sebek, melyek leggyakrabban a talpon és a fokozott nyomásnak kitett helyeken fordulnak elő. Azokban az esetekben, amikor jelentős ütőeres keringési zavar is társul a kórképhez, hasonlóan a gangrénához, intézeti kezelés szükséges. Azonban a cukorbetegség talaján kialakuló krónikus sebek 80 százalékában az érzéskieséssel járó tényezők vannak nagyobb arányban, ilyen esetekben sikerrel vállalható az otthoni környezetben végzett sebgyógyítás, időszakos orvosi felügyelet mellett.

Megelőzés

A krónikus sebek gyógyulásához szükséges feltételek rendkívül szerteágazóak, azonban fellelhető bennük néhány közös vonás, amelyek ismerete nagyban segít a terápiás tervek kialakításánál.

qhapjj6e

A vénás betegeknél és a hosszú évek óta cukorbetegségben szenvedők esetén is nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, ami annyit jelent, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a sérüléseket elkerüljük és a potenciális sebek kialakulását megakadályozzuk. A balesetek is megelőzhetőek általában kellő gondossággal, odafigyeléssel, a szabályok betartásával.

Nyilvánvaló, hogy az alapbetegség, ill. alapbetegségek felderítése és megfelelő szintű kezelése alapvető, szükséges feltétel, ami szakorvosi feladat. Tehát, amennyiben hatékonyan felderítjük és megismerjük az alapbetegség vagy alapbetegségek természetét, mint a veszély forrását jelentő állapotokat, és az ezekre adandó terápiás válaszokat, akkor a szövődmények kialakulásának lehetősége is jelentősen csökkenthető!

Mi módon előzhetjük meg a krónikus sebek kialakulását?

A legfontosabb teendők: az alapbetegség (visszérbetegség, mélyvénás trombózis, cukorbetegséget kísérő kis-ideg elhalás) igen szigorú kezelése és gondozása mellett, a veszélyeztetett területeken lévő bőrfelszínek ápolása, a bőr rétegeinek regenerációjához elengedhetetlen hatóanyagok biztosításával.

mkmuheqf

A bőr rugalmassága és vitalitása életünk és egészségünk igen fontos tényezői. Számos neves laboratórium nemes készítményeinek gazdag kínálatát találhatjuk meg a drogériákban, melyeket a kozmetikai reklámokból is ismerhetünk.

A sebek kialakulásának az esélyét jelentősen csökkenthetjük a veszélyeztetett – és seb kialakulásával fenyegetett – bőrterületek ellenálló képességének javításával és újraépülésének segítésével.

Minden olyan tényező, (például a fehérjedús, energiagazdag táplálék, a végtag kritikus területein is megfelelő keringés, a táplálékon kívül bevihető vagy a kritikus helyre juttatott fehérjék, nyomelemek – mint pl.: a cink), ami a seb gyógyulásában, a szervezet sebgyógyító mechanizmusában segítségünkre lehet, az alkalmas a sebkialakulás megelőzésére is. E krónikus sebek megjelenése és növekedése a szükséges faktorok hiányára vezethetőek vissza.

Ebben a logikai sorban eljutottunk a cink-hialuronát egyik lehetséges szerepéhez. Tudjuk azt, hogy a károsodott keringésű bőr a rugalmas struktúrájának elvesztése következtében sérülékennyé válik. Ezek a területek csak nehezen gyógyulnak, vagy egyáltalán nem gyógyulnak meg. Az alap élettani működés biztosítása és a bőr megfelelő helyi kezelése jelentősen csökkenti a krónikus seb kialakulásának lehetőségét – ez a megelőzés, vagy latinból átvett és szinte magyarrá vált kifejezéssel a prevenció egyik lehetséges útja.

Untitled15

Miként valósulhat meg a prevenció a mindennapok gyakorlatában?

A rendszeres naponkénti feladat első lépése a veszélyeztetett bőrterületek tisztántartása. A bőrt szárazra töröljük, majd a készítményt a bőrfelszínen egyenletesen elterítjük és megvárjuk, míg beszívódik és megszárad. Ezt követően felhelyezzük a rugalmas pólyát vagy a kompressziós harisnyát. A fenti folyamatot a nap folyamán megismételhetjük. Fontos a rendszeresség, és a végtag keringésének biztosítása is, valamint nem szabad megfeledkezni a napi átlag 3 liter folyadék fogyasztásáról sem.

Ezen a ponton megállunk. Eddig áttekintettük a sebek típusait és a sebellátási triászból (hármasból – megelőzés, kezelés, utókezelés) megismerhettük a prevenciót. Az izgalmas sorozatok dramaturgiai eszközével élve ígéretet teszünk arra, hogy a következő írásunkban a krónikus – nehezen gyógyuló – sebek kezelését mutatjuk be. A folytatásban is kitérünk a cink-hialuronátra, mint a sebkezelés Jolly Jokerére, mely gyakorlatilag minden sebgyógyulási fázisban képes erősíteni a regenerálódás folyamatát.

Dr. Rozsos István

http://www.thetakozpontpecs.hu/

Forrás: