Sajnos nem csak egy korszakról szól a Korszakov szindróma…

Súlyos alkoholbetegeknél fordul elő, gyakran az idegrendszer károsodása miatt létrejövő pszichiátrai betegség.

A Korszakov-szindróma leggyakrabban alkoholbetegeknél figyelhető meg. Olyanoknál, akik súlyosan függők, illetve már nem egyszer átestek delíriumon. A betegséget egy orosz pszichiáterről, Szergej Korszakovról nevezték el, aki kimutatta, hogy a szomatikus elváltozások és a pszichés zavarok között van összefüggés.

A Korszakov-szindróma másodlagos demenciának számít. Esetében sérül a központi idegrendszer. Szimmetrikus elhelyezkedésű frontális lebenysérülésről és neuronpusztulásról van szó. Oka elsősorban az, hogy a beteg nemcsak túlságosan sok alkoholt ivott, hanem súlyosbító körülményként még rosszabb minőségűeket is. Ha mégsem az alkohol okozza a betegséget, akkor annál a betegnél a Korszakov-tünetcsoport jellemző.

Az okok közé tartozik, ha valakinek tiaminhiánya van – ez a szénhidrátok, a zsírok, az alkoholok lebontásához és átalakításához szükséges, és ahhoz is, hogy megfelelően működjön a szívizom és az idegsejtek. Trauma, az idegrendszeri sérülés, valamilyen gyulladás ugyancsak okozhatja a Korszakov-szindrómát, de a veleszületett enzimdefektus illetve a corpus mamillarék sérülése is.

2m6iz6083

Az esetek több, mint 70 százalékában figyelhető meg, hogy az agykárosodás szemizom-bénulást is okoz. A beteg léptei aprók lesznek, ez az úgynevezett ataxia; akut zavartság jelentkezik az agykárosodással együtt – ezek a Wernicke-encephalopathia jelei. Krónikus esetben memóriazavarral jár együtt: ez a Korszakov-amnézia.

A Korszakov-szindrómát kiválthatja krónikus hányás, az AIDS, daganatos betegségek, uraemia, azaz veseelégtelenség miatt a vérben felszaporodó húgysav. Súlyos fejsérülés, szélütés, agyvelőgyulladás, krónikus hemodialízis, valamint a második és harmadik agyhártya között jelentkező vérzés.

A Korszakov-szindróma kialakulása 30 és 70 éves kor között a leggyakoribb és inkább férfiak körében jellemző. A hiányosan táplált emberek nagyobb veszélyben vannak a betegséggel szemben, így azok, akiknek nincs fedél a feje felett, illetve, akiket pszichiátriai betegség miatt kórházban kezelnek.

37gadoly5

Mit tapasztal a beteg, hogyan kezelhető?

A Korszakov-szindrómásra elsősorban az emlékezetkiesés jellemző. Mióta beteg, gondjai vannak az emlékezetével, illetve nem emlékszik a betegség kezdetét megelőző hónapokra vagy hetekre. A régmúltból igyekszik eseményeket gyűjteni. Nem tud tájékozódni, környezeti ingerekre nem reagál. Mindez igen jellemző akkor, ha alkohol miatt alakult ki a betegség. Hogy ezután mi következik, az attól is függ, mi volt a betegség eredete.

Krónikus alkoholfogyasztás esetén kevés remény van a gyógyulásra, ám ha akutan alakultak ki a kórképek, akkor nagyobb az esély. A kezeléshez tudni kell, hogy milyen idegrendszeri betegségei vannak az illetőnek, milyen idegrendszeri fertőzésekkel küzdhet. Az alkohol miatt megbetegedetteknél a tiamin-, azaz B1-vitamin hiányt pótolni kell, illetve megfelelő tápanyagbevitelre is szükség lesz.

Fontos, hogy a beteg leálljon az alkohol-fogyasztással! Az akut kórképek esetén akkor javulhat a páciens, ha agyhártyák közti vérzés, vagy fejsérülés történt. Ha az emlékezés működésében szerepet játszó agyterületek visszafordíthatatlan károsodásáról van szó, kevésbé változhat az állapota. A halálozási arány 10-20 százalék, de ez az idegrendszeri betegség előrehaladottságától is függ.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.