Saját zsírunkat használják fel gyógyításra

Százszor több őssejtet tartalmaz, mint a köldökzsinórvér, vagy a csontvelő

Az őssejt terápia évtizedes múltra tekint vissza, eddig azonban elsősorban csontvelőből, vagy köldökzsinórvérből nyerték ki az értékes alkotóelemet. Néhány éve azonban felfedezték, hogy a testzsír is alkalmas a gyógyításra. Idehaza csupán néhány szakorvos használja ez a módszert mozgásszervi betegségek kezelésére, amellyel akár a protézis beültetések időpontját is későbbre lehet tolni.

Az őssejt terápia már jól ismert orvosi eljárás Magyarországon, a többség akkor ismerkedik vele, amikor gyermek érkezik a családba és leveteti a köldökzsinór véréből az őssejteket. A tudomány jelenlegi állása szerint 80 betegség esetén vethető be az őssejt. Arról azonban még kevesen hallottak idehaza, hogy a zsírsejtek is alkalmasak őssejt terápiára. Csupán néhány magyar orvos végzi ezt a fajta beavatkozást mozgásszervi panaszok kezelésére.

Fotó: 123rf.com

Az őssejtterápia során a zsírból levett őssejteket használjuk regenerációra. A zsírban százszor több őssejt található, mint a csontvelőben, vagy a köldökzsinórvérben. A beavatkozás nagyjából egy órán át tart, a hasfal alsó részéről távolítjuk el a megfelelő mennyiségű zsírszövetet, majd mechanikai módszerrel, egy zárt rendszerben nyerjük ki a szükséges szövetállományt.  Az értékes oldatot fecskendezzük be fájdalomcsillapítás mellett a nagyízületekbe. Ezután megindul a kopott, degenerált terület regenerációja. Bár ez egy egynapos ellátásban végzett műtét, mégsem olyan megterhelő a páciensnek és a szervezetnek, a rehabilitáció is egyszerűbb és gyorsabb. A végeredményt tekintve azonban 30-50 százalékos életminőség javulás érhető el vele. A műtét után néhány napig érdemes az ízületet kevésbé terhelni, mozgatni azonban szükséges, majd érdemes rendszeresen tornáztatni” – árulta el a folyamatot Dr. Molnár Szabolcs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd, traumatológus főorvosa.

A zsírból levett őssejteket elsősorban nagyízületek, csípő-, térd- és esetleg vállkopások esetén lehet alkalmazni, amikor még az ízület rendelkezik valamennyi porcfelszínnel, hiszen ebben az esetben van csak esély arra, hogy az őssejt megtapad. A szakorvos hozzátette, nagyjából 6-12 hét az, amely után kijelenthető, hogy a beavatkozás sikeres volt. Emellett sikerrel alkalmazták már tenisz- és golfkönyök, porc- és ínszalag-, sportsérülések esetén.

Magyarországon három éve végeznek ilyen műtéteket, a tapasztalatok azt mutatják, hogy jóvoltából ki lehet tolni annak az idejét, amikor már elkerülhetetlen a protézis beültetése a kopott ízületbe. A legsikeresebben a 40-50-es korosztálynál alkalmazható, de más korban is megoldást jelenthet. A szakorvos azonban figyelmeztet, mindenkinek végig kell menni egy szigorú kivizsgáláson, hiszen nem mindenkinél alkalmazható ez az eljárás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.