Rotavírus ellen szappanfával

Az üdítőitalok azon adalékanyaga, melytől habossá válnak, segíthet a rotavírus szövődményeit megelőzni.

A szaponinok olcsón és hatékonyan csökkentik a vírus hasmenést okozó hatásait. A rotavíus világszerte a súlyos, kiszáradást eredményező hasmenés az elsődleges kórokozója az újszülöttekben és kisgyerekekben. Évente 500 ezer ötévesnél fiatalabb gyerek hal meg a fertőzés következtében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A halálesetek 85 százaléka a fejlődő országokban történik, ahol a védőoltások nem elérhetőek.

A szerzők, Roaner és Ka Ian Tam bizonyították, hogy a Panamafa (szappankéregfa, chilei szappanfa, Quillaja saponaria) gátolja a rotavírust oly módon, hogy az nem tud a célsejtekhez kapcsolódni. Tam jelenleg az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC)  Rotavírus Csoportjának munkatársa.

„A jelenlegi oltás nem elérhető a fejlődő országok többségében, ahol a halálesetek zöme történik, mert adagonként 50-100 dollárba kerül, ráadásul csak 2-3 adag után alakul ki a védettség” – mondja a kutató. "Ha kísérleteink igazolják a szappanfakivonat hatásosságát, olcsó adalékanyagként adhatóvá válik vízzel vagy tejjel a gyerekeknek."

udito4

Szaponinokat mintegy 500 növény tartalmaz. Mivel oldahatatlan komplexet alkotnak a koleszterinnel, már számos biológiai alkalmazásuk ismert, például koleszterincsökkentők, rák- és vírusellenes gyógyszerek összetevői. A Texasi Egyetem kutatói a chilei szappanfa kivonat folyékony formáját használták kísérleteikehez. Egereknek adva 79 százalékról 11 százalékra csökkent a rhesus rotavírus hatására kialakuló hasmenéses egerek aránya.

„Ha a kísérletek továbbra is sikeresnek bizonyulnak, lehetővé válik a rotavírus oltások kiváltása ezen olcsó gyógyszer segítségével” – véli Pamela Jansma, az Egyetem Arlington Természettudományi Karának vezetője. – "Ha sikerrel járnak, nemcsak javítani tudják az emberek életét, egyenesen meg is menthetik azt."

A kísérletek tovább folynak. Még kérdéses, hogy a kivonat csak a hasmenéses tüneteket csökkenti-e vagy immunitás is kialakul a fertőzések következményeként, és a létrejövő antitestek segíthetnek a további fertőzések elkerülésében. A szaponinok folyamatosan megújuló természetes anyagok, melynek emberi szervezetre való hatásait már ismerjük, hiszen adalékanyagként régóta használjuk őket. A kutatók szerint olcsó és rendkívül hatékony fegyverré válhatnak a rotavírussal folytaott küzdelemben. A közleménye júniusban fog megjelenni az Antiviral Research folyóiratban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.