Rossz szokások, melyekkel károsodhat az egészség – 1.rész

Ujjtördeléstől a túl sok alkoholig

Ujjaink tördelése megszokásból, köröm rágás vagy a lefekvés idejének késleltetése – mind olyan rossz szokás, amely akár az egészség kárára is mehet. Melyek ezek? Mit kell elkerülnünk?

Bizonyára tudjuk magunkról, ha rossz szokások rabjai vagyunk. Azt is tudjuk, hogy jobb lenne ezektől megszabadulni, de eddig nem igazán volt hozzá erőnk. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a rossz szokások nemcsak látványosak és sokszor taszítóak lehetnek, de egészségkárosítóak is. Lássuk az első hetet, amelyekre figyelnünk kell!

1.Ujjtördelés: sokak rossz szokása, hogy már öntudatlanul is tördeli időnként az ujjait. Más szóval ropogtatja. Ez nemcsak másokat zavarhat – annak sem jó, aki csinálja. Az ún. szinoviális folyadék dolga, hogy az ízületeket könnyen mozgassa. A jellegzetes hang, mely az ujjak ropogtatásából származik, azért hangzik el, mert az apró buborékok kipukkannak a folyadékban. Ha tehát gyakran tördeljük ujjainkat, a kezek megduzzadhatnak és gyengébbé válhatnak idővel. Az arthritis esélyét nem növeli ez a rossz szokás.

2.Körömrágás: mindez károsíthatja a bőrt a körömágyon, s fertőzést okozhat. Ráadásul könnyen veszélybe kerül az egészség: gyakrabban kitesszük magunkat betegségeknek, mivel az ujjakat a szánkba vesszük – s azok igen sűrűn hordozhatnak baktériumokat, elég, ha piszkos felülethez értünk korábban és nem mostunk kezet. Amennyiben a rossz szokás stressz eredménye, találnunk kell megoldást annak egészséges kezelésére. Keressünk fel orvost!

3.Csalás az alvással: azzal, hogy úgy teszünk, mintha lefeküdnénk, de aztán még jó ideig mással foglalkozunk, csak magunkkal tolunk ki. Ha nem alszunk eleget, napközben fáradtak, ingerültek leszünk, veszítünk energiánkból, ráadásul magas vérnyomást, szívbetegséget, diabéteszt és depressziót kockáztatunk. Sőt – nehezebbé válhat a dolgok megjegyzése, a visszaemlékezés vagy a tanulás. Fontos, hogy aludjunk naponta 7-8 órát!

4.Túlzottan feltekert hangerő: a hangerőt decibelben mérik – egy normális beszélgetés hangereje körülbelül 60 decibel. Jó, ha a fülhallgatónkban 75 decibel alatt marad a hangerő, nagyjából olyan hangosnak kell lennie, mint a porszívónak ahhoz, hogy biztonságos legyen. Ne hallgassunk így zenét egyszerre pár óránál tovább, ugyanis ha túlerőltetjük a dolgot és még hangos is, az az egészség kárára megy: hallásvesztést kockáztatunk.

5.Internezetés lefekvés előtt: még egy rossz szokás, amibe sokan belecsúsznak manapság. A kék fény, melyet az elektronikus eszköz kibocsát, lehet az telefon, számítógép vagy tévé, zavarhatja az elalvást. Tanulmányok szerint ha túl sok ér minket ebből az éjszakai fényből, az összefüggésbe hozható a rákkal (különösen a mell- és a prosztatadaganattal), de az elhízás, a szívbetegség és a diabétesz is fenyegeti egészségünket. Elalvás előtt arra van szükségünk, hogy lenyugodjunk. Ha olvasni szeretnénk valamit, nyissunk ki egy könyvet! A hálószoba pedig legyen kellően csendes és sötét.

6.Ülés hosszú órákon át: az emberek jó része tölt sokkal több időt a székben, mint állva és mozogva. A probléma részei a modern munkahelyek is, melyek többségében az ember egész nap a számítógép előtt ül. Mindez azért káros az egészségre nézve, mert lassítja az anyagcserét, vagyis hízhatunk, s egyéb betegségeket is okozhat: szívproblémát, szívbetegséget. Minden nap fontos felállni a gép elől egy időre, s naponta sétálni 10 percet legalább!

7.Túl sok ivás: azok a férfiak, akik hetente több mint 14 italt isznak meg, s azok a nők, akik több mint hetet, vesebetegséget, májbetegséget, emésztési problémákat, szívproblémákat, csontkárosodást és rákot kockáztatnak. Tanulmányok szerint a mértékletes ivás – amely férfiaknál 2, nőknél 1 italt jelent – csökkenti az esélyt arra, hogy szívproblémák alakuljanak ki. Ám ha eddig sem ittunk alkoholt, emiatt ne fogjunk hozzá.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.