Rosacea – nem a kicsattanó egészség jele

A rosacea ismeretlen eredetű, nehezen kezelhető állapot. Fiatal felnőttkorban kezdődik, tipikus esetben a 30. és 40. életkor között.

A kipirosodott arc sokak számára a kicsattanó egészség jele. Van azonban olyan “piros arc” amire már inkább a vörös árnyalat illik a pórusok kitágulnak, értágulatok jelennek meg az arcon, az orr megnagyobbodik és jellegzetesen vörössé válik. Ilyenkor nem is sejtjük néha, hogy ezek a tünetek a rosacea nevű gyógyíthatatlan bőrproblémára vezethetők vissza.

A rosacea ismeretlen eredetű, nehezen kezelhető állapot. Fiatal felnőttkorban kezdődik, tipikus esetben a 30. és 40. életkor között.

Különösen gyakran lép fel a szőke hajú, kék szemű, világos bőrű embereknél. Ha elég korán megtörténik a probléma felismerése, lassítható a csúnya arcvörösség kialakulása. Kezdetben a vörösség csak néhány óráig marad meg az arcon és az orron, később tartóssá válik.

bőrhiba

A legkisebb véredények kitágulnak és láthatóvá válnak az orca, az áll és az orr bőrén. Később az arcon csomócskák és pörsenések fejlődnek ki.

A rosaceának eltérő megjelenése van nőknél és férfiaknál: a nőknél a tartós bőrvörösség elsősorban az arcon és az állon jelenik meg, míg férfiaknál az orron. A bőrprobléma lépcsőszerűen rosszabbodik. Előrehaladása folyamán a csomós elváltozások nagyobbodnak, az érintett bőrterület megvastagszik, a kötőszövet elburjánzik.

A rosacea egyik jellegzetes változata a “borvirágos” orr, a csomós orr (szaknyelven rhinophyma), amelyet csaknem kizárólag férfiakon látunk idősebb korban. Veszélyesebb forma, amikor a szemek körüli terület is érintetté válik, mert elhanyagolt esetben akár vaksághoz is vezethet.

A rosacea nem gyógyítható, de a súlyosabb bőrproblémák kialakulását meg lehet előzni. Tudatos odafigyeléssel és a bőr megfelelő ápolásával a rosacea akár tünetmentessé is válhat.

Ésszerű életvitellel, megfelelő táplálkozással és bőrvédelemmel sokat tehetünk kifejlődése ellen és megállítása érdekében. Állandóan és következetesen ügyelni kell a fényvédelemre, az ultraviola sugarak A és B tartományától egyaránt óvni kell az arc bőrét.

Néhány jótanács….

Időjárás ellen: Használjunk UVA és UVB elleni, legalább 15-ös fényvédő faktorral rendelkező arcápoló termékeket. Gondoskodjunk a bőr megfelelő hidratálásáról.

borapolas_katt7

Helyes bőrápolás: Ne fürödjünk vagy tusoljunk forró vízzel. Gondosan, de lágyan tisztítsuk meg bőrünket reggel és este. Mosakodás után puha pamutkendővel nyomogassuk szárazra az arcunk. Mondjunk le mindenről, ami irritálhatja a bőrt, például alkoholtartalmú és gyümölcssavas kozmetikai termékekről. Részesítsük előnyben az illat- és tartósítószer-mentes készítményeket.

Helyes táplálkozás: Ne fogyasszunk túlzott mennyiségű alkoholt és kávét. Kerüljük a csípős fűszereket, a zsíros, nehezen emészthető ételeket. Tartsunk zöldség, gyümölcs vagy léböjt napokat.

  • Ne igyunk forró italokat.
  • Mellőzzük az édes ételeket és a szénsavas italokat, fogyasszunk több friss, rostdús ételt.

Sminkelési tippek

  • A zöld pigment tartalmú arcápoló optikailag eltünteti a vörösséget és a kitágult véredényeket.
  • Kerüljük a púdert, mert kiszáríthatja bőrünket.
  • Válasszunk hipoallergén alapozókészítményt. A rosacea fellángolásához különböző külső és belső tényezők is hozzájárulhatnak, például a stressz, a csípős, zsíros élelmiszerek és élvezeti cikkek (alkohol, kávé, cigaretta) fogyasztása, a komolyabb testi megerőltetés vagy a szélsőséges időjárási tényezők.

Forrás: