Ront-e a rossz látás a sportteljesítményen?

Ha a manapság nagy népszerűségnek örvendő jóga és pilates helyett te inkább aerobikozol, bokszolsz, táncolsz, futsz vagy focizol, talán veled is előfordult már, hogy a sportolás hevében kiesett a kontaktlencséd, vagy éppen a földre pottyant a szemüveged.

Gondoltál már rá, hogy létezik tartós megoldás a problémára? Olyan sportolókat kérdeztünk, akik megszabadultak a szemüvegtől.

A sport és a szemüveg nem fér meg egymás mellett

„Intenzív sport mellett sokan panaszkodnak a kontaktlencsére. A szembe folyó izzadság okozta irritáció miatt gyakrabban dörgölik a szemet, amitől a lencse elmozdul. Ez korlátozta a látást, a teljesítményt, elveszi a mozgás örömét” – magyarázza Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. A doktor úr saját páciensei körében végzett, nem reprezentatív kutatás szerint, a lézeres szemműtéten átesett férfiak 90%-a kifejezetten azért döntött a látásjavító beavatkozás mellett, mert a szemüveg csak hátráltatta őket sportolás közben. Leesett, koszos lett vagy éppen bepárásodott.

Fotó: 123rf.com

Boronkay Péter kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista edzéseit és versenyeit is megnehezítette a rossz látása, ezért is döntött a beavatkozás mellett.

„Erős dioptriáim voltak, +4 és +5-ös, szemüveg nélkül konkrétan nem láttam semmit. Emellé járult szemtengelyferdülés és kisebb belső kancsalság” – meséli Péter. – A triatlon alatt nyílt vízen úszunk, ahol egyébként sem szerencsés a kontaktencse, arról nem is beszélve, hogy a mellettem úszók miatt, egy rossz mozdulattól ki is eshet a szememből. De nem csak emiatt nem tudtam kontaktlencsét hordani. A behelyezése is komoly problémát jelentett számomra, mivel bal alkar nélkül születtem. Sokat próbáltam, de egy kézzel egyszerűen lehetetlen betenni, kivenni.”

Molnár Dávid, a Magyar Állami Operaház balettművésze is aktívan sportol, hiszen munkájához kiváló kondícióban kell lennie, 15 év alatt, amíg kontaktlencsét kellett viselnie többször meggyűlt a baja a látássegítő eszközzel.

„Volt úgy, hogy a lencse kiesett előadás közben vagy úgy félrecsúszott, hogy nem láttam semmit” – meséli a táncművész, aki a lézeres látásjavító műtét óta csodaként éli meg az éleslátás örömét.

Fotó: 123rf.com

Műtét után mikor lehet újra elkezdeni mozogni?

Kádár-Papp Nóri, a Gyerünk anyukám! mozgalom alapítójának élete, hobbija és egyben munkája is a mozgás. Már egészen kicsi korától versenyszerűen szertornázott, mellette pedig kajakozott, teniszezett és táncolt. Most pedig – háromgyerekes anyukaként – más édesanyáknak segít abban, hogy a sport is rendszeresen beférjen az anyaság, a munka és az otthoni teendők mellé. Nóri a versenysport miatt szemüveget egyáltalán nem tudott hordani, ezért 14 éves korától kezdve 23 éven át viselt kontaktlencsét. A lencse azonban egy idő után szinte minden tevékenységében korlátozta, így sportolás közben is. Azért is döntött egy modern lézeres látásjavító beavatkozás mellett, mert azon kívül, hogy fájdalommentes, az operációt követő második napon már lehet kocogni és kerékpározni.

„Tényleg nem tudok fájdalomról beszámolni. Volt egy időszak, amikor erőteljesebb könnyezést tapasztaltam, körülbelül úgy éreztem magam, mintha több hagymát vágnék egyszerre, de aztán ez az érzés elmúlt. Volt egy olyan másfél-két hét, amíg kicsit labilis volt a látásom. Nagyon nagy dioptria volt mindkét szememen – 9 és 11 –, ezért szükség volt másfél-két hétre, amíg a kétszemes látásom beállt, és stabillá vált. Viszont onnantól kezdve fantasztikus lett az élet” – emlékszik vissza Nóri.

Fotó: 123rf.com

A klinikánkon elérhető modern látásjavító eszközökkel végzett eljárások teljesen fájdalommentesek, és mindössze tíz percig tartanak. A lézeres szemműtét utáni második napon a könnyebb fizikai terhelés és néhány mozgásforma – mint a kocogás és a kerékpározás – engedélyezett. Az olyan megterhelő sportokkal, mint a súlyzós edzés és aerobik viszont egy hetet várni kell. A vízi- és küzdősportokat pedig egy hónap elteltével lehet ismét végezni” – mondja Dr. Nagymihály Attila.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.