Rejtett vérzés kimutatása

A rejtett vérzés kimutatása a székletből egy fájdalommentesen, otthon is elvégezhető vizsgálat, amely számos súlyos tápcsatornai betegségre utalhat.

Mi okozhat rejtett vérzést?

A gyomor- és bélrendszer számos területén kialakulhat olyan elváltozás, amely vérezgetéssel jár. A vérzéstől az különbözteti meg, hogy a székletben szabad szemmel nem fedezhető fel. Az okkult vérzés jelezheti daganatos, polypos, fekélyes betegségek kialakulását a gyomorban illetve a vastagbélben. A vastagbélrák az egyik leggyakoribb halálok Európában, pedig mihamarabbi diagnózis esetén nagyobb az esély a gyógyulásra.

index1

Csak a rejtett vérzés utal vastagbélrákra?

A vastagbélrák tüneteire eleinte nem is figyelnek fel a betegek, egyszerű emésztési zavarnak, nehézségnek gondolják. Már magában a haspuffadás, a hasi fájdalom is intő jel lehet, de a székelési szokások, a széklet állagának változása, fogyás, vérszegénység esetén érdemes orvoshoz fordulnunk.

Mi a rejtett vérzés kimutatásának módszere?

A vastagbél vizsgálati módszerei nem tartoznak az „egyszerű” technikák közé, ezért nem is vizsgáltatjuk ki magunkat szívesen. Nagy segítség lehet a fájdalommentesen, gyorsan, otthonunkban elvégezhető széklet vér teszt, amely megmutatja, számolunk kell-e okkult vérzéssel.

szeklet_teszt2

Az eszköz rendkívül egyszerű, egy kis pálcika segítségével a reagensre kell jutatni a mintát, az pedig egy illetve két csíkkal jelzi a negatív illetve pozitív eredményt. Mivel a vastagbél daganatos elváltozásai csak szakaszosan vérezgetnek, érdemes másnap újra elvégezni a tesztet, majd ha szükséges, a pontos diagnózis miatt orvoshoz fordulni.

A teszt érzékenysége magas, véres hús fogyasztása esetén nem jelez, ezért a pozitív eredmény mindenképpen valamilyen betegségre mutat. Menstruáció, véres vizelet, vérző aranyér, végbélrepedés fennállásakor azonban keveredhet vér a székletbe, ilyenkor érdemes megvárni a tünetmentes időszakot a teszt elvégzésével. A készítmény vény nélkül megvásárolható a patikákban.

teva_18011

Forrás: