Rákot is okozhat? – Biztonságos a tetoválás? – 1. rész

Mielőtt még megterveznénk, milyen delfint készíttetünk a bokánkra, vagy egy nevet rakatunk számunkra megfelelő helyre, gondoljuk át, biztonságos-e a tetoválás. A használt tinta még évekkel később is káros lehet.

Talán vészjelzésnek ezt még nem kell vennünk, ám a legújabb kutatások szerint nem garantált, hogy biztonságos a tetoválásunk. Vagyis, a minta, amit viselünk, egészségünkre nem feltétlen van jó hatással. Egy új tanulmány több kérdést is felvet ennek kapcsán – elemezve, mennyire biztonságosak az Európa-szerte használt tinták, melyek többségét egyébként az Egyesült Államokból hozzák. A tetováló tintákban ugyanis veszélyes vegyi anyagokat találtak – beleértve a rákkeltőeket is.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által végzett tanulmányon belül nehézfémeket, arzént, ólmot, nikkelt, tartósítószereket, szerves vegyületeket, baktériumokat és más ártalmas anyagokat fedeztek fel a tetováló tintákban. A tetoválás biztonságossága tehát igencsak kérdőjeles.

Szükségessé válik az Európában használt tinták alapos felülvizsgálata, s fontos lenne szigorú szabályozásuk – ez vonatkozik egyébként a tartós sminktetoválásokra is.

A tanulmány megjelenését követően az Európai Vegyianyag Ügynökséget felkérték, nézzen utána alaposabban a tetoválás biztonságosságának.

„A tetováló festék és a tartós sminktetoválás veszélyes anyagokat tartalmazhat – olyanokat, amelyek rákot okozhatnak, genetikai mutációkat, mérgező hatásuk lehet a szaporodást tekintve, allergiákat válthatnak ki s egyéb rossz hatások alakulhatnak ki az egészségre nézve” – olvasható az ügynökség közleményében.

Az aggodalom jogos, hiszen az elmúlt években gyorsan nőtt a tetoválással rendelkezők száma – csak az USA-ban 3-ból 1 ember visel ilyen testdíszt. Négy évvel korábban még 5-ból 1-nek volt tetoválása.

A két legnagyobb amerikai tetoválással foglalkozó szakmai csoport egyelőre nem reagált a tanulmány felfedezésére.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) szintén kifejezte aggodalmát a tetoválás biztonságossága kapcsán.

sminktetovalas1000

2015 augusztusában bejelentette, hogy visszahívja a Thousand Virgins tintákat, melyről kiderült, hogy baktériumokat tartalmaz. Egy évvel korábban egy másik cég, a White and Blue Lion vonta be saját tintáit, olyan összetevők miatt, amelyek szepszist okozhatnak, egy potenciálisan halálos fertőzést. De egyéb tinta-visszahívások is történtek a forgalomból, az elmúlt években, Amerikában és Európában egyaránt.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) weboldalán az alábbiakra hívja fel a figyelmet – a tetoválás biztonsága kapcsán:

allergiás reakciót okozhat

-viszketés, gyulladás alakulhat ki, ha a bőr, ahol a tetoválás található, napsütésnek van kitéve

-granulomák, vagyis kis csomók vagy göbök jelentkezhetnek, ahol a test érzékeli az idegen anyagot, például a tetováló tinta pigmentjeit.

-veszélyes lehet a tinta terjedése a szervezet nyirokrendszere felé. Nem tudni, milyen egészségügyi következményekkel járhat.

Az FDA jelezte, hogy tulajdonképpen keveset tudunk a manapság használt tetováló tintákról. Kozmetikumoknak tartják őket, színösszetevőiket szabályozni kellett volna, de ez nem valósult meg teljes mértékben, „más népegészségügyi prioritások miatt, valamint, mert korábban nem volt bizonyíték a tetoválás biztonságosságával kapcsolatos aggályokra”- mondta Lauren Sucher szóvivő, hozzátéve, hogy abban az időben nem is tudták volna azonosítani az aggályos speciális összetevőket. Az FDA kutatásokat végez annak érdekében, hogy fejlessze tudását a tetováló tintákat és az azokban használt anyagokat illetően. Arra a kérdésre egyelőre nem tudott választ adni, a jövőben tudják-e tesztelni a színösszetevőket.

Szín adalékanyagokat mindenesetre nem lehet a bőrbe juttatni tetováláshoz, ez nincs jóváhagyva – úgy fogalmazott, ha tudomást szereznek biztonsági problémáról, természetesen megteszik a szükséges lépéseket.

Cikkünk folytatódik

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.