Ragadós anorexia

A Londoni Gazdasági és Poltikatudományi Iskola legújabb kutatása szerint, az anorexia terjedéséért elsősorban a társadalom és a kortárscsoportok a felelősek.

A dr. Joan Costa-Font és Mireia Jofre-Bonet professzor által vezetett kutatás során kiderült, hogy az önértékelésre, valamint az anorexia kialakulására a legnagyobb befolyást a kortárscsoport nyomása gyakorolta, továbbá, arra is fény derült, hogy az őszi-téli Párizsi Divathét igen sokat tesz az étkezési rendellenesség terjedéséért.

A vizsgálatok során egyértelművé vált, hogy a külső megjelenéssel kapcsolatos elvárások egyre erősebb motiváló erőt jelentenek az emberi viselkedés, főleg az egészség és étkezés kapcsán. Costa-Font arról is beszámolt, hogy a társadalmi nyomás meghatározó tényező mind az anorexia nervosa, mind a téves önkép kialakulásában.

dieta18

A kutatók közel háromezer, 15 és 34 év közötti, európai nő bevonásával elemezték ki a kortárscsoportok befolyásoló erejét, érdeklődtek az alanyok súlyáról, magasságáról, étkezési szokásairól, koráról, családi állapotáról, végzettségéről, hivatásáról, politikai hozzáállásáról és saját testükről alkotott véleményükről is.

Az Economica című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, a kortárscsoportok nyomásával szemben a kormánynak kellene lépéseket tennie, például azáltal, hogy fellépnek az alultáplált modellek ellen, akik ellepik a kifutókat és a divatmagazinokat, negatív példát mutatva ezzel a fiatal lányoknak.

vid4u.init

(450,337,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.