Prosztatára Bach!

Az Észak-Karolinai Duke Rák Intézet kutatói megállapították, hogy prosztatabiopszia során nagyban enyhíti a páciensek fájdalmát és szorongását, ha az eljárás közben klasszikus zenét hallgathatnak.

Az Urology című lapban megjelent tanulmányban Matvey Tsivian, az Intézet urológusa beszámolt róla, hogy a prosztatarák – amely minden hatodik férfit érint – diagnosztizálására az egyetlen mód a fenti, igen kellemetlen vizsgálat, melyet azonban zenehallgatással elviselhetőbbé lehet tenni.

A vizsgálat során a szakemberek közel 90 beteget figyeltek meg, akiket három csoportra osztottak. Az első csoport tagjai nem kaptak fejhallgatót, a második csoport tagjai kaptak, de csak a külső zajok kiszűrésére, a harmadik csoportba tartozók ellenben Bach zenéjét hallgathatták a fejhallgatón keresztül. Minden páciens vérnyomását leellenőrizték a biopszia előtt és után, amely során egy ultrahangos szondát, illetve egy rugós tűt használnak, ez utóbbi olyan nagy hanggal oldódik ki, hogy sokak számára már ez önmagában rémületet okoz, ezért az eljárás során a férfiak húsz százaléka igen nagyfokú stresszt él át még akkor is, ha fájdalmat egyébként nem érzékel.

116672

A vizsgálat során az első két csoportba tartozók diasztolés vérnyomása ugyanolyan megemelkedett volt, mint a korábbi vizsgálatok során, a harmadik csoport tagjainak azonban ezúttal nem nőtt meg a vérnyomása, továbbá kevesebb fájdalomról számoltak be. A kutatás során arra nem tértek ki a szakemberek, hogy a zene mikéntje befolyásolta-e az eredményt.

„Nem térhettünk ki valamennyi zenetípus vizsgálatára” – fejtette ki Thomas Polascik, a Duke Rák Intézet Uroonkológiai Osztályának igazgatója.  „De kétségtelen tény, hogy a módszer működik, ráadásul egy olyan dologról van szó, amely bárhol alkalmazható, hiszen mindössze egy fejhallgatóra és némi zenére van hozzá szükség.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.