Prosztata megnagyobbodás – Miért jelenthet óriási bajt?

Mivel 50 év felett a férfiak fele tapasztalja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, felmerülhet a kérdés, hogy ha ez ilyen gyakori jelenség, miért kell vele egyáltalán foglalkozni?

Miben áll a megnagyobbodás veszélye és miért kell már a legkisebb vizelési- és más panaszt is kivizsgálni.

Kezeletlenül vizeletpangást és vesefunkció csökkenés okozhat

A prosztata a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy. Ennek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. Tény, hogy az idősödés és a hormonális változások miatt a prosztata bizonyos mértékű növekedése természetesen is megtörténik, és ez optimális esetben nem okoz gondot.

Fotó: 123rf.com

A nagyobb mértékű prosztata megnagyobbodás azonban beszűkítheti a rajta áthaladó húgycsövet. Ha pedig a húgycső összenyomódik, az fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő szükséges, hogy átpréselje a vizeletet. Az erőltetés miatt idővel az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és egyre kevésbé lesz képes préselni. Ez végül a vizelet pangását eredményezi, sőt, később vesefunkció csökkenéshez, valamint fertőzött vizelet kialakulásához, kőképződéshez vezethet.

Tünetek nélkül is fontos a szűrés 50 év felett

50 és 60 év között kétévenként ajánlott a prosztata-szűrés, még akkor is, ha nincsenek zavaró tünetek. Egyenes ágon (apa, testvér) előforduló prosztata rosszindulatú elváltozása esetén tanácsos a szűrést 45 éves korban elkezdeni. Ha pedig vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás.

A jellegzetes tünetek:

  • gyakori, sürgető vizelési ingerek,
  • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás,
  • szakaszos vizelés,
  • éjszaka többször jelentkező vizelési inger,
  • utócsepegés,
  • akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom.

Fotó: 123rf.com

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

„Elsősorban meg kell történnie a fizikális vizsgálatnak. Síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintjuk a tömör prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselünk. Ezt később a laboratóriumban elemzik, gyulladást okozó kórokozók után kutatva” – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Minden esetben szükséges a vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, ezért további ellenőrzést tesz szükségessé.

Ezen kívül fontos még az ultrahang vizsgálat, ami telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és nem fájdalmas. Hátránya lehet, hogy ez alapján nem derül ki, jó- vagy rosszindulatú-e a felfedezett képlet. Tehát szükség lehet további vizsgálatokra, mint például a számítógépes vizeletáramlás vizsgálat (uroflow). Ezzel a vizsgálattal a vizeletürítés minőségét és mennyiségét lehet mérni az idő függvényében. Számítógép segítségével egy görbe ábrázolódik, amiből a vizelés erősségére, esetleges akadályoztatására is lehet következtetni. 

5 tanács prosztatarák ellen az urológustól

Forrás: https://napidoktor.hu/index